Lukașenko: Belarus participă la operaţiunea militară specială rusă, dar nu-şi trimite forţele sale armate

Belarus participă la operațiunea militară specială a Federației Ruse în Ucraina, dar nu își trimite forţele sale armate, a declarat președintele belarus, Aleksandr Lukașenko.

Potrivit acestuia, obiectivul Minskului este de a preveni un atac asupra Belarus, relatează Agenţia de presă TASS cu referire la Agenția de presă BelTA. În cadrul unei reunini pe teme de securitate militară, Lukașenko a declarat: ‘Participăm acolo [la operațiunea militară specială a Federației Ruse din Ucraina – nota Rosbalt]. Nu ascundem acest fapt, dar nu omorâm pe nimeni. Nu ne trimitem forţele armate nicăieri. Nu ne încălcăm angajamentele asumate”, a subliniat el, adăugând că Minsk-ul urmărește ”să prevină extinderea acestui conflict pe teritoriul Belarus” și, de asemenea, ”să prevină un atac asupra Belarus, sub pretextul unei operațiuni militare speciale a Poloniei, Lituaniei și Letoniei”. ”După cum am spus, nimeni de pe teritoriul Belarus nu va împușca rușii pe la spate. Aceasta este participarea noastră”, a concluzionat liderul belarus. El a adăugat, de asemenea, că autoritățile ucrainene sunt îngrijorate că Belarus s-ar putea alătura luptelor și a spus că Ucraina a adus până la 15.000 de militari la granița sa cu Belarus, echipând punctele de control și pozițiile sale de acolo.

Potrivit lui Lukașenko, armata ucraineană efectuează în mod constant ‘recunoașteri radio-electronice, radio-tehnice’ asupra teritoriului Belarus, asupra trupelor și a infrastructurii sale. Reamintim că șeful diplomaţiei externe belaruse, Vladimir Makei, a spus că Belarus are nevoie de garanții sigure de securitate în cazul unui armistițiu între Rusia și Ucraina./vdraguta/schelaru

www.rosbalt.ru – 4 octombrie