Premiul Nobel pentru Fizică, câștigat de pionierii informației cuantice Aspect, Clauser și Zellinger

Premiul Nobel pentru Fizică 2022 a fost câștigat de trei fizicieni, francezul Alain Aspect, americanul John Clauser și austriacul Anton Zeilinger, care au pus bazele viitorului informației. Afiliat la Universitatea franceză Paris-Saclay și Polytechnique, Alain Aspect are 75 de ani, în timp ce John Clauser are 79 de ani și Anton Zeilinger, de la Universitatea din Viena, are 77 de ani.
Anunțul a fost făcut la Stockholm de către secretariatul Academiei Suedeze de Științe. Recunoașterea – se explică în motivare – a fost atribuită pentru munca privind mecanica cuantică, în special pentru experimentele cu fotoni asupra corelației cuantice, „care stabilesc încălcarea teoremei inegalităților lui Bell și deschid calea către știința informației cuantice”. Experimentele lor asupra fenomenului numit „entanglement”, un fel de îmbrățișare la distanță a particulelor, au deschis calea calculatoarelor cuantice puternice și rapide, măsurători mai precise și criptare rezistentă la hacker.
Cei trei cercetători au împărțit deja în 2010 prestigiosul Premiu Wolf pentru Fizică, care le-a fost acordat „pentru contribuțiile lor fundamentale teoretice și experimentale la fundamentele fizicii cuantice”.
De mulți ani, era de așteptat ca Academia Suedeză să acorde un Premiu Nobel în domeniul fizicii cuantice, iar Aspect, Clauser și Zeiliger erau considerați printre favoriți în acest domeniu. Premiul Nobel pentru Fizică în 2021 a fost acordat experților în modelarea schimbărilor climatice, americano-japonezul Syukuro Manabe și germanul Klaus Hasselmann, dar și italianul Giorgio Parisi, specialist în sisteme fizice complexe.
Acordarea Premiului Nobel pentru știință se va încheia miercuri cu premiul pentru chimie.
Săptămâna anunțurilor Nobel a început luni cu decernarea Premiului pentru Medicină 2022, care i-a revenit omului de știință suedez Svante Paabo, pentru că a dezvăluit secretele ADN-ului populației Neanderthal, care au oferit informații cheie asupra sistemului nostru imunitar. Atribuirea Premiului Nobel pentru Chimie este programată pentru miercuri, iar Premiul Nobel pentru Literatură, joi. Premiul Nobel pentru Pace 2022 va fi anunțat vineri, iar cel pentru Economie pe 10 octombrie.
Premiile includ și o recompensă economică în valoare de 10 milioane de coroane suedeze și vor fi acordate pe 10 decembrie 2022. Banii provin dintr-o moștenire de la creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.
https://www.rainews.it/articoli/2022/10/premio-nobel-per-la-fisica-ai-pionieri-dellinformazione-quantistica-aspect-clauser-e-zellinger-64d15028-6689-428c-b9fe-b4c69b463743.html
Traducerea: Oana Avram