Serbia nu a acționat niciodată împotriva Ucrainei, declară președintele Serbiei

La conferința de presă organizată la Budapesta după întâlnirea cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că Serbia nu a acționat niciodată împotriva Ucrainei, că nu recunoaște rezultatele referendumului și niciodată nu a recunoscut anexarea teritoriilor Ucrainei la Rusia.

„Formal, situația Serbiei este curată ca lacrima și nimeni nu ne poate reproșa nimic” – a declarat Vučić, după ce ambasadorul Ucrainei la Belgrad, Volodimir Tolkaci, a declarat că Ucrainei îi este greu să înțeleagă decizia Serbiei de a nu impune sancțiuni Rusiei și că este „ridicolă” comparația dintre Kosovo și cele patru teritorii ucrainene anexate de Rusia. Vučić a declarat că nu își amintește că în 1999 ucrainenii ar fi „sărit” în trimiterea de ajutoare Serbiei și nici nu au oprit zborurile din statele care au atacat Iugoslavia, dar înțelege că ucrainenii nu pot să se opună NATO, SUA și Marii Britanii, care îi apără de cei care le-au atacat țara.

Vučić a întrebat în baza cărui act juridic sau act ONU a fost atacată Serbia și în baza cărui document nu este respectată Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU. „Noi o respectăm și respectăm și integritatea teritorială a Ucrainei, dar este bine de știut că ei au decis să facă diferențe. Vor primi răspunsuri detaliate” – a declarat Vučić.

Președintele Serbiei a declarat că „principala problemă este cum va fi depășită toamna și iarna” pentru că totul depinde de energie. „Este important să ne pregătim pentru perioada următoare care nu va dura doar șase luni. La 31 martie vom analiza cine și cât a pierdut, dar problema principală este cum vom trece toamna și iarna” – a declarat Vučić, adăugând că „cei mici și slabi vor pieri până la 31 martie, iar cei puternici vor aștepta iarna viitoare, iar cei care vor supraviețui și iarna viitoare vor deveni cu adevărat importanți”.
„Deocamdată oamenii nu au motive să se îngrijoreze, dar vremuri grele vor veni. Lupta se va da pentru prețuri mici la curent electric și gaze naturale, nu doar pentru cetățeni, ci și pentru companiile care nu trebuie să-și piardă locul pe piață” – a declarat Vučić, adăugând că nu crede că Rusia va fi înfrântă rapid, așa cum doresc unii, cum nu crede nici că Rusia va învinge ușor Ucraina, care are sprijinul statelor occidentale și NATO.

Vučić a declarat, după reuniunea liderilor Serbiei, Ungariei și Austriei, că este mulțumit de discuțiile privind mai multe proiecte comune, dar în mod special de acordul privind acțiunile comune de oprire a migrației ilegale. „Consider că vom reuși să asigurăm o mai bună situație de securitate și la Preševo și Vranje, dar și la Kanjiža, Subotica și Sombor. În același timp, există detalii tehnice care trebuie puse la punct și în săptămânile următoare echipele noastre vor lucra la acestea” – a declarat Vučić./rmihaj/csimion

www.beta.rs – 4 octombrie