Numele meu e Bond. James Bond

Context

Celebra replică împlinește 60 de ani. Filmul în care a fost rostită a avut asupra sa, în toate formulele și seriile lansate, poate cele mai strălucitoare reflectoare ale industriei cinematografice.

Se întâmpla în 5 octombrie, într-o sală de cinema în Anglia, unde avea loc premiera peliculei „James Bond Dr. No”. În distribuție îi regăsim pe Sean Connery şi Ursula Andress, iar regia îi aparținea lui Terence Young.

James Bond, sau agentul 007, cum mai este cunoscut, este un personaj al filmelor anglo-americane de spionaj, inspirate de romanele scriitorului Ian Fleming (12 romane şi 2 colecţii de scurte povestiri). Personajul din filme a fost modelat după lucrători reali din contrainformații (Spionajul Naval britanic), soldați din trupe de comando și probabil caracterul lui monden este autobiografic. Din punct de vedere profesional, Bond lucrează ca agent secret al Serviciilor Secrete Britanice.

Însă, ca personaj cinematografic, James Bond este întotdeauna îmbrăcat impecabil și înconjurat de femei frumoase și mașini scumpe, detalii care îl fac fermecător.

Franciza este considerată  cea mai îndelungată și deține, de asemenea, cu recordul de a fi singurul serial „de zece ani” care a avut o continuitate de lansare a filmelor în istoria sa. De-a lungul anilor, rolul lui Bond a fost interpretat de mai mulţi actori, printre aceştia numărându-se George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig.

Distribuții cinematografice 

#1 James Bond – Dr. No, 1962 

Dr. No a fost primul film al Agentului 007; James Bond (Sean Connery) este trimis in Jamaica sa investigheze moartea agentului M16 John Strangways; fata Bond este Ursula Andress.

#2 James Bond – from Rusia with Love, 1963

Cand M16 are sansa sa puna mana pe decoderul Lektor, Bond (Sean Connery) este trimis in Turcia sa o seduca pe frumoasa Tatiana si sa aduca inapoi masina; fata Bond este Daniela Bianchi. 

#3 James Bond – Goldfinger, 1964

Banca Angliei a detectat o scurgere de aur din țară – neautorizată, iar James Bond (Sean Connery) este trimis să investigheze; fata Bond este Honor Blackman.

#4 James Bond – Thunderball, 1965 

Sunt furate două focoase nucleare de către numărul 2 din SPECTRE, iar Bond (Sean Connery) este trimis în Bahamas să investigheze; fata Bond este Claudine Auger.

#5 James Bond – You Only Live Twice, 1967 

Ernst Stavro Blofeld deturneaza navete spațiale americane și rusești, în încercarea de a începe un război între cele două națiuni, iar Bond (Sean Connery) este trimis în Japonia să investigheze; fata Bond este Akiko Wakabayashi.

#6 James Bond – On Her Majesty’s Secret Service, 1969 

Bond (George Lazenby) îl salvează pe Tracy Di Vicenzo și este adus sub amenințare cu arma, să se întalnească cu tatăl său – Marc-Ange Draco, șeful uneia dintre cele mai mari organizații criminale din Europa; fata Bond este Dianna Rigg.

#7 James Bond – Diamonds Are Forever, 1971 

Bond (Sean Connory) se întoarce pentru o vânătoare într-un ritm rapid prin intermediul unei rețele de contrabandă cu diamante; fata Bond – Jill St. John.

#8 James Bond – Live and Let Die, 1973 

Câțiva agenți britanici sunt omorâți într-o scurtă perioadă de timp, în timpul supravegherii de rutină a dictatorului Dr. Kananga, iar Bond (Roger Moore) este trimis la New York; fata Bond este Jane Seymour.

#9 James Bond – The Man with the Golden Gun, 1974

Francesco Scaramanga – un hitman de temut, este bănuit ca îl va asasina pe agentul 007, așa că Bond (Roger Moore) este trimis să-l gaseasca primul; fata Bond este Britt Ekland.

#10 James Bond – The Spy Who Loved Me, 1977

Submarinele de origine britanică și rusă au fost deturnate, cele două țări se reunesc și îi trimit pe agentul 007 (Roger Moore) și agentul rus Anya Amasova (Barbara Bach) să fure un microfilm și să investigheze.

#11 James Bond – Moonraker, 1979

Hugo Drax împrumută către M16 o navetă spațială, deturnată în aer; Bond (Roger Moore) este trimis să investigheze Drax, sub pretextul scuzelor oficiale; fata Bond – Lois Chiles. 

#12 James Bond – For Your Eyes Only, 1981

O navă conținând ATAC (Automatic Targeting Attack Communicator) care poate controla atacurile cu rachete balistice este scufundată, iar agentul 007 (Roger Moore) este trimis pentru a prelua ATAC, înainte să o facă rușii; fata Bond este Carole Bouquet.

#13 James Bond – Octopussy, 1983

Agentul 009 este înjunghiat la Ambasada britanică la Berlin și este găsit ținând un ou Fabergé fals; Bond (Roger Moore) este trimis să investigheze; femeia Bond – Maud Adams.

#14 James Bond – A View To A Kill, 1985 

Bond (Roger Moore) investighează un scandal în cursele de cai și ajunge la Max Zorin, un industrialist excentric care plănuiește să distrugă Sillicon Valley; fata Bond este Tanya Roberts.

#15 James Bond – The Living Daylights, 1987

Agentul 007 (Timothy Dalton) are misiunea de a-l proteja pe Georgi Koskov – un ex ofițer KGB dezertor. Koskov scapă în timpul unei pauze de la sala de concert din Bratislava și trebuie să fie protejat de un lunetist din KGB; fata Bond – Maryam d`Abo.

#16 James Bond – Licence to Kill, 1989 

Bond (Timothy Dalton) și Felix Leiter îl prind pe lordul drogurilor – Franz Sanchez – în timpul unui raid în Miami, dar cel din urmă scapă dupa miturirea unui agent DEA; fata Bond – Carey Lowell.

#17 James Bond – Goldeneye, 1995 

Xenia Onatopp și colonelul Ourumov deturnează un elicopter special care este imun pulsurilor electromagnetice, apoi merg într-un buncăr sovietic care este baza de control al armelor satelit Goldeneye. Bond (Pierce Brosnan) este trimis să investigheze atacul; fata Bond este Famke Janssen.

#18 James Bond – Tomorrow Never Dies, 1997 

Mogulul media Elliot Carver planuiește să utilizeze un encoder furat, pentru a începe un război între China și Regatul Unit și pentru a stimula rating-ul rețelei sale de cablu. Bond (Pierce Brosnan) trebuie să se lupte cu Carver; fata Bond – Teri Hatcher.

#19 James Bond – The World is Not Enough, 1999

Renard – un terorist care nu simte nicio durere și muribund din cauza unui glonț din creierul său, îl asasinează pe miliardarul Robert King. Bond (Pierce Brosnan) trebuie să-i protejeze fiica; fata Bond – Denise Richards.

#20 James Bond – Die Another Day, 2002

Bond (Pierce Brosnan) este trădat în timpul unei misiuni în Coreea de Nord, capturat și torturat timp de 14 luni. După ce nu s-a descoperit nimic, Bond devine moneda de schimb cu un terorist; fata Bond – Halle Berry.

#21 James Bond – Casino Royale, 2006 

Pentru a-și recupera statutul de 007, Bond (Daniel Craig) ucide doi agenți inamici; el trebuie să câștige un joc de poker împotriva finanțatorului terorist Le Chiffre ; fata Bond – Eva Green.

#22 James Bond – Quantum of Solace, 2009

Bond (Daniel Craig) are misiunea de a-l elimina pe Dominic Green, un bogat om de afaceri, care încearcă să controleze alimentarea cu apă în Bolivia pentru a stoarce guvernul; fata Bond – Olga Kurlyenko.

#21 James Bond – Skyfall, 2012 

Loialitatea agentului 007 (Daniel Craig) este testata, trecutul sau revenind si bantuindu-l. Cum MI6 este sub atac, Bond trebuie sa urmareasca si sa distruga amenintarea, indiferent de costuri; fata Bond – Berenice Marlohe.

#22 James Bond – Spectre, 2015

Un mesaj criptic aparținând trecutului agentului 007 (Daniel Craig), îl trimite pe acesta pe un traseu pentru a decoperi o organizație ciudată, în timp ce M se lupa politic pentru a ține acest serviciu secret; fata Bond – Lea Seydoux.

#23 James Bond – No Time to die, 2021 

La cinci ani de la întemnițarea lui Blofeld, Bond s-a retras și trăiește în Jamaica, moment în care este abordat de către CIA, pentru a-i ajuta în capturarea unui savant răpit, Valdo Obruchev, care lucra pentru MI6. Bond acceptă într-un final și se deplasează în Cuba, unde se infiltrează la o petrecere a celor din Spectre.

Câteva locuri care au devenit faimoase după ce acțiunea filmului s-a filmat acolo:

  1. The Old War Office (OWO) – Clădirea a fost inaugurată în anul 1906 și a fost principala bază a operațiunilor britanice până în anul 1964. Pe aici au trecut diverse personalități britanice precum Winston Churchill, David Lloyd George, Herbert Asquith și Lord Kitchener. A fost totodată sediul lui Ian Fleming în perioada în care era ofițer de informații navale britanice. Este, de altfel, locul în care i-a venit lui Fleming ideea de a da naștere personajului James Bond. Clădirea a fost prezentă în cinci filme din seria Bond: Octopussy (1983), A View to Kill (1985), Licence to Kill (1989), Skyfall (2012) și Spectre (2015).
  1. Castelul Himeji – se află în Japonia și a fost construit în anul 1609, pe un amplasament creat în secolul al XIV-lea. Are o arhitectură spectaculoasă și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, din 1993. Castelul Himeji a putut fi văzut în filmul din seria James Bond: ”You Only Live Twice”, 1967. În rolul agentului 007 juca Sean Connery. Iar castelul este prezentat ca o școală de antrenament ninja care îl are ca lider pe șeful Serviciului Secret japonez, Tiger Tanaka. Bond ajunge aici pentru a se antrena și pentru a se infiltra pe insula în care se află inamicul său, Ernst Blofeld.
  1. Muntele Schilthorn, din cantonul elvețian Berna. Este unul dintre cei mai înalți munți din Alpii Bernezi și a fost spațiul de desfășurare în filmul James Bond din 1969, On Her Majesty’s Secret Service. Pe acest munte își are sediul Ernst Blofeld, iar Bond ajunge aici în încercarea de a dejuca planurile sale. În romanul lui Ian Fleming, acest loc poartă denumirea de Piz Gloria. În prezent, acesta este numele pe care îl are restaurantul aflat pe munte, în preajma stației de telecabină.
  1. Hotel Palacio Estoril – Hotelul de lux este situat pe coasta de vest a Portugaliei și impresionează prin faptul că are propriul teren de golf și un centru de spa. A fost construit în anul 1930 și a fost un loc popular în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aici ajungând diverse personalități. În plus, aici ar fi ajuns și diverși spioni și ofițeri de informații. Printre ei s-a aflat și Ian Fleming, care a fost ofițer de informații navale britanice și a stat aici în 1941. Dar locul este a fost folosit în anii ’60 și ca spațiu de filmare pentru On Her Majesty’s Secret Service, al șaselea titlu din seria Bond. Inclusiv membrii echipei de filmare au stat aici.
  1. Karlovy Vary – Este un splendid oraș din Cehia. Aici au fost filmate mai multe scene din producția Casino Royale (2006) deși acțiunea se petrecea, teoretic, în Muntenegru. Una dintre scenele emblematice din Casino Royale a fost partida de poker pe care Bond a jucat-o cu șeful teroriștilor, Le Chiffre, interpretat de Mads Mikkelsen. Acțiunea se petrece în Grandhotel Pupp și a ținut cu sufletul la gură mulți oameni și chiar și mai mult pe cei pasionați de poker.
  1. Palatul Lacului Taj – Este o fostă reședință regală din secolul al XVIII-lea, situată în Udaipur, India. Palatul a fost construit între 1743 și 1746 pentru Maharana Jegat Singh II. Din 1960 a fost transformat însă în hotel de lux și a avut oaspeți precum Regina Elisabeta și Jacqueline Kennedy. Dar în 1983 a fost și destinație de filmare pentru James Bond. Astfel, interiorul palatului a fost locuința personajului Octopussy, interpretat de suedezul Maud Adams.
  1. Villa del Balbianello – Proprietatea se află în unul dintre cele mai idilice locuri din Italia, în preajma Lacului Como, în orașul italian Lenno. A fost construită pentru cardinalul Angelo Maria Durini în 1787 pe locul unei mănăstiri franciscane din secolul al XIII-lea. A fost vândută de mai multe ori, iar în 1974 a ajuns în proprietatea lui Guido Monzino, omul care a condus prima expediție italiană în Everest, cu un an înainte. Proprietatea poate fi văzută în filmul Casino Royale din 2006, care l-a avut în rolul principal pe Daniel Craig. În film era un spital privat în care Bond își revenea după ce a fost torturat. De asemenea, aici dezvăluie și parola contului bancar în care se află câștigurile de 115 milioane de dolari obținute după un joc de poker.

Bond este un personaj cu stil. După rostirea celebrei replici ”Numele meu este Bond. James Bond”, spațiul pare că se umple de parfum fin și nori de suspans.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

https://historia.ro/sectiune/general/locatii-istorice-din-filmele-cu-james-bond-2199154.html

https://koaha.org/wiki/Film_di_James_Bond

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_filmelor_cu_James_Bond

RADOR – 5 octombrie