Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Primarul oraşului Isaccea (estul României), Anastase Moraru, şi directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, au semnatprotocolul de colaborare pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui drum de centură al oraşului pentru traficul greu. Acest drum este necesar în contextul în care de la începutul războiului din Ucraina, sute de tiruri încărcate cu cereale au îngreunat traficul în oraş. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că investiţia din Isaccea face parte din Masterplanul de transport al României adoptat în 2021 de Guvern, Masterplan pentru care s-a adoptat un proiect investiţional pentru următorii 10 ani aprobat de Comisia Europeană.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 210.000 de persoane cu circa 50.000 de mijloace de transport au intrat în Uniunea Europeană prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea,. În aceeaşi perioadă, prin acelaşi punct vamal, au ieşit din UE aproximativ 175.000 de persoane cu circa 48.000 de mijloace de transport.

2) Proiectul ‘Stop the war in Ukraine’, iniţiat în primăvară de mai mulţi artişti români şi ucraineni în faţa Ambasadei Rusiei, va ajunge la Râmnicu Vâlcea pe 7 octombrie, de ziua preşedintelui Vladimir Putin, în cadrul unei demarată cu scopul de a-i sprijini financiar pe refugiaţii din ţara vecină aflaţi în prezent în Vâlcea.

Circa 700 de refugiaţi sunt adăpostiţi în judeţul Vâlcea, dintr-un total de circa 1.500 care au trecut prin judeţ de la debutul ostilităţilor. ‘Operaţiunea artistică specială’ declanşată în primăvară a adus în prim-plan printuri după lucrări ale artiştilor ucraineni, sculpturi şi instalaţii înfăţişând, printre altele, râuri de sânge, încălţăminte împrăştiată aleatoriu, corpuri şi jucării incendiate, plus o cutie poştală pentru mesaje către preşedintele rus, au transmis organizatorii.

Pe 29 aprilie, 9 tineri artişti români, între care vâlceanca Alexandra Elena Ungureanu, au demarat acest proiect-manifest împotriva războiului din Ucraina, expunând în Piaţa Regelui Mihai din Capitală, chiar în faţa Ambasadei Rusiei, o serie lucrări de artă inspirate de ceea ce se întâmplă în ţara vecină.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.