BNR a crescut dobânda cheie de la 5,5 la 6,25%

Banca Națională a majorat din nou dobânda cheie cu 0,075%, în încercarea de a ține sub control creșterea prețurilor. Măsura, care a devenit frecventă în ultimele luni, la nivelul multor economii ale lumii, este considerată de Fondul Monetar Internaţional o condiție esențială pentru contracararea inflației, care riscă să devină de durată.
Reporter: Iulian Olescu – BNR a crescut dobânda cheie de la 5,5 la 6,25%, în ciuda faptului că așteptările pieței vizau o creștere mai redusă, cu numai 0,5 puncte procentuale. Din această cauză, dobânzile interbancare, pe baza cărora se calculează și indicii folosiți la stabilirea ratelor împrumuturilor în lei cu dobândă variabilă, vor mai înregistra majorări în perioada următoare, spune analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România.
Adrian Codirlaşu: Acest lucru va avea ca impact continuarea creșterii ratelor de dobândă din piața monetară, adică al ratelor ROBID și ROBOR.
Reporter: Specialiștii BNR spun că, potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua probabil să mai crească spre finalul anului, dar într-un ritm vizibil încetinit, cauzele fiind legate de scumpiri mai mari, anticipate a fi consemnate, în lunile următoare, de gazele naturale și energia electrică, precum și de alimente, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, dar și al secetei prelungite și extinse la nivel european din această vară./asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 6 octombrie)