Marcel Ciolacu a atras atenţia că statul român nu are capacitatea administrativă de a atrage toate fondurile europene din PNRR

Creșterea puternică a investițiilor publice și sprijinirea investițiilor private prin programe guvernamentale și scheme de ajutor de stat reprezintă elemente esențiale pentru depășirea actualei situații dificile, determinate de criza energetică și efectele războiului din Ucraina, dar și pentru dezvoltarea României, consideră președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Prezent la lansarea Cartei albe a IMM-urilor, el a atras însă atenția asupra faptului că statul român nu are capacitatea administrativă de a atrage toate fondurile europene din PNRR și din exercițiile financiare 2014-2020 şi 2021-2027.

Marcel Ciolacu: Trebuie să avem simțul realității asupra capacității administrative a statului român de a atrage toți banii europeni. Nu trebuie să ne facem bugete și să spunem că vom atrage toate sumele pe investiții publice ale statului, pentru că nu vom reuși acest lucru. România încă nu are capacitatea administrativă de a atrage toate aceste sume.

În acest moment, România ar trebui să atragă în jur de un miliard de euro pe lună. Atunci trebuie, cu Ministerul Fondurilor, domnul prim-ministru, gândită acea porțiune pe care statul nu o poate atrage în marea infrastructură, indiferent de cât ar modifica legile de achiziții și ea trebuie redirecționată către mediul privat.

Realizator: Marcel Ciolacu a dat exemplul investițiilor în sectorul sanitar, unde trebuie, în opinia sa, ca executivul, împreună cu mediul privat, să decidă ce sume pot fi atrase de sistemul public de sănătate și ce sume să fie direcționate către sistemul privat de sănătate, transmite reporterul nostru Iulian Olescu./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 octombrie