2022. október 7.

Január 1-től emelkedhet a vagyonadó

Ezt Kelemen Hunor, miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke nyilatkozta a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorának. A politikus elmondta, hogy a sürgősségi kormányrendelettel módosított Adótörvénykönyv értelmében a vagyonadót, a közjegyzői besorolások alapján kell kiszámítani. A polgármesterek kérése viszont az volt, hogy ennek bevezetését halasszák el 2024-ig, tekintettel arra, hogy a helyhatóságok egyelőre nem rendelkeznek azokkal a technikai eszközökkel, amely lehetővé tennék az adó-kiszámítás és a közjegyzői besorolások összekapcsolását. A koalícióban ezért két forgatókönyvet vizsgáltak meg. Az egyik a szóban forgó cikkely alkalmazásának elnapolása, a másik pedig az, hogy a Pénzügyminisztérium találjon megoldást arra, hogy a jelenlegi eljárás szerint emeljék meg a vagyonadót a helyi tanácsok döntéseitől függően. A parlament egyelőre nem fogadta el az Adótörvénykönyv módosítását – nyilatkozta Kelemen Hunor.

A törvényhozás szakbizottságában ugyanakkor megszavazták a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által az Adótörvénykönyv módosításának sürgősségi kormányrendeletéhez benyújtott azon indítványt, amely lehetővé tenné a vagyonadó 50 százalékos emelését. Marcel Ciolacu, a PSD elnöke kijelentette, hogy központilag egyetlen illetéket sem fognak emelni a jövő évben. Ugyanakkor az önkormányzatoknak – a decentralizáció jegyében – lehetőségük van arra hogy növeljék az adókat és az illetékeket – mondta a Képviselőház elnöke. (Radio România Actualităţi)

Tovább folynak a mentési munkálatok a megrongálódott verespataki vízgyűjtő tónál

A Nagy Tónak (Tăul Mare) nevezett vízgyűjtő tó szintje négy és fél méterrel csökkent azt követően, hogy a katasztrófavédelem emberei négy nagy teljesítményű szivattyúval folyamatosan emelik ki onnan a vizet – jelentette ma reggel a Sürgősségi Helyzetek Fehér megyei Felügyelősége (ISU Alba). Üzembe helyeztek két csövet is a víz elvezetésére és egy harmadik felállítása is folyamatban van. A hatóság közlése szerint a helyszínen a katasztrófavédelem emberei mellett részt vesznek a munkálatokban a csendőrök, rendőrök és a Román Vízügyi Hatóság szakemberei is.

Mint ismeretes szombatról vasárnapra virradó éjszaka a gát megrongálódott, ezért fennállt a veszélye annak, hogy átszakad és a víz elárasztja a települést. A hatóságok Verespatak kiürítése mellett döntöttek, de a lakosok több mint fele nem akarta elhagyni az otthonát. (RADOR Hírügynökség)

37 megyében közel 800 ezer hektár termőterületet sújtott az aszály

Ezt tegnap közölte – a legutóbbi felmérések összesítése alapján – a Mezőgazdasági Minisztérium. A legnagyobb károk a búza-, árpa-, kétsoros árpa-, zab-, rozs és repcetermést érték. A tavasszal elvetett növények közül leginkább a kukorica, napraforgó, szója és a takarmánynövények sínylették meg a szárazságot.

Ennek ellenére az idei búzatermés meghaladja a kilenc millió tonnát, ami elégséges a hazai szükségletek fedezésére, és még exportra is jut belőle – nyilatkozta tegnap Petre Daea mezőgazdasági miniszter. (Radio România Actualităţi)

Marcel Ciolacu szerint a román állam nem tudja elkölteni az európai pénzeket

A román állam nem rendelkezik azzal a közigazgatási kapacitással, amely lehetővé tenné az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) foglalt európai pénzügyi alapok teljes egészének felhasználását, ezért annak egy részét a magánvállalkozásokhoz kell irányítani – mondta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke tegnap a Kis és Közepes Vállalatok Fehér könyvének bemutatója alkalmából szervezett eseményen.

Ugyanakkor a közberuházások jelentős növelése és a magánvállalkozások kormányzati programok révén történő támogatása lényeges elemei a jelenlegi nehézségek leküzdésének, amelyeket az energiaár-robbanás és az ukrajnai háború teremtettek – mondta a Képviselőház elnöke, hozzátéve, hogy a Beruházások és az Európai Alapok Minisztériumának meg kell vizsgálnia, hogy a PNRR-ben szereplő összegekből mennyit tud felhasználni a közszféra és a többit a magánberuházások fejlesztésére kell fordítani. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin