EFE: Bruxelles-ul își exprimă „sprijinul deplin” pentru intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen

Strasbourg, Franța – Comisia Europeană (CE) și-a exprimat miercuri „sprijinul deplin” pentru intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, întrucât, deși cele două țări fac parte din Uniunea Europeană (UE) din 2007, ele nu sunt încă incluse în spațiul liber de controalele la frontieră.

În cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European, vicepreședintele CE Margaritis Schinas a reiterat „sprijinul deplin” al Executivului comunitar pentru intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, pentru că aceasta „nu poate decât să ne întărească reziliența colectivă” și să ne consolideze coeziunea”.

„Avem o șansă reală, în decembrie, să luăm, în sfârșit, aceste decizii istorice și să permitem cetățenilor  României, Bulgariei și Croației să beneficieze pe deplin de apreciatul nostru succes numit Schengen”, a spus Schinas.

Ministrul ceh pentru Uniunea Europeană, Mikulas Bek, a cărui țară prezidează clubul comunitar în acest semestru, a declarat că Praga „lucrează pentru adoptarea în unanimitate a hotărârii necesare a Consiliului (statelor membre)” în decembrie, pentru a permite Bulgariei și României să intre în Schengen.

Nici Croația nu este în prezent integrată în zona de liberă circulație, iar Bek a asigurat că președinția cehă sprijină „aderarea deplină” a acestei țări la Schengen.

„Este timpul ca Schengen să se extindă. Deja din 2011, Comisia pledează activ pentru finalizarea (extinderii spațiului) Schengen, încurajând țările să ia rapid măsurile necesare pentru a permite statelor membre care nu sunt încă pe deplin integrate în zonă, să se alăture”, a spus Schinas.

Schinas a transmis că, în ultimele luni, s-au înregistrat „progrese extraordinare” cu „pași politici importanți” și, în acest sens, a reamintit că, în decembrie anul trecut, Consiliul UE, care reunește statele membre, a concluzionat că Croația a îndeplinit condițiile necesare pentru aplicarea deplină a acquis-ului Schengen.

Acest aviz este o condiție prealabilă ca să ia Consiliul decizia privind eliminarea controalelor la frontierele interne.

El a vorbit, de asemenea, despre „multe progrese” pentru intrarea României și a Bulgariei în Schengen.

„Ambele țări așteaptă decizia Consiliului de mai bine de unsprezece ani, când Comisia a confirmat (în 2011) că îndeplinesc pe deplin condițiile necesare pentru a adera”, a evidențiat el.

El a adăugat că, în așteptarea aderării la Schengen, Bucureștiul și Sofia continuă să aplice regulile spațiului de liberă circulație.

De altfel, el a evidențiat și a lăudat ambele state „pentru modul în care au gestionat frontierele externe în fața numărului mare de refugiați sosiți din Ucraina”.

În cadrul dezbaterii, europarlamentarul german de extremă dreapta Guido Reil a spus că România este „cu adevărat Vestul Sălbatic al Europei, Vestul Sălbatic în mijlocul Europei”, și că în Ucraina „există infrastructură mult mai bună, mult mai multă ordine”.

„Cum poate o țară cu o infrastructură atât de proastă, o țară atât de coruptă, să fie membră a UE?”, a întrebat el, declarând că nu este nevoie de România și de Bulgaria nici în UE, nici în Schengen.

Vicepreședintele Parlamentului European, Heidi Hautala, care în acel moment prezida plenul, l-a criticat pe Reil pentru folosirea sintagmei „vestul sălbatic” pentru a se referi la România, considerând exprimarea acestuia ca fiind „inacceptabilă”, și a asigurat că urmează să îi comunice ce s-a întâmplat președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a lua „posibile măsuri” împotriva europarlamentarului respectiv.

https://es.noticias.yahoo.com/bruselas-destaca-apoyo-entrada-ruman%C3%ADa-172231057.html

Traducerea: Cristina Zaharia

EFE (Spania) – 5 octombrie