Fitch confirmă ratingul României la „BBB minus”, cu perspectiva negativă

Agenţia internaţională de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul suveran al economiei României la nivelul ”BBB minus”, cu perspectiva negativă, menţinând-o astfel în categoria ”recomandat pentru investiţii”.
Specialiştii organizaţiei se aşteaptă ca Produsul Intern Brut să înregistreze o creştere solidă de 6,2% în acest an, unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, datorită performanţelor solide din primele două trimestre. De asemenea, este prognozată reducerea deficitului fiscal, determinată în mare măsură de venituri mai mari la buget şi de cheltuieli echilibrate ca urmare a majorării moderate a pensiilor şi a salariilor.
În schimb, perspectiva negativă a ratingului reflectă riscurile negative prezentate de războiul din Ucraina şi de criza energetică europeană. Fitch se aşteaptă ca inflaţia ridicată, ratele mari ale dobânzilor şi un mediu economic extern mai slab să ducă la o încetinire rapidă a ritmului de creştere în trimestrele următoare. Economiştii agenţiei dau chiar ca posibilă intrarea în recesiune tehnică, în trimestrul I din 2023, an care se va încheia totuşi cu un avans prognozat de 1,6%. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 octombrie)/amirea/denisse