Vitraliul este una dintre caracteristicile care definesc clădirile vechi, dar, de fapt, acesta este mult mai versatil decât s-ar putea crede. Puteți utiliza vitraliul, practic, în orice stil și, mai mult decât atât, puteţi completa cu ajutorul lui aproape orice fereastră sau uşă. Istoria vitraliilor este una lungă și extrem de fascinantă. Sticla a fost dezvoltată pentru prima dată de romani în secolul I. Pe atunci, plăcile de sticlă erau aruncate în nişte discuri și apoi personalizate în diferite forme. Artizanii şi-au dat seama mai târziu că ar putea crea desene permanente pe sticlă şi au purces la decorarea palatelor afișând cu nesfârşită mândrie frumoasele imagini. În zilele noastre, totul a evoluat într-o artă.

Astăzi, vitraliile se obţin în cele mai diverse feluri, fie prin tehnici de pictare a sticlei, fie prin montarea de piese din sticlă de diferite culori una lângă alta şi prin armarea lor. Şi imitaţiile de vitralii sunt des folosite în designul actual – autocolantul care imită un anume imprimeu şi asigură o oarecare transparenţă geamului este des folosit în spaţiile ceva mai puţin pretenţioase. Estetic, vitraliile sau imitaţiile acestora rămân nişte elemente decorative foarte atrăgătoare. Opace, semitransparente sau transparente, ele nu trebuie să fie, din punct de vedere al desenului, nici prea sărăcăcioase, nici prea încărcate. Oricum ar fi, acestea reprezintă adevărate lucrări de artă, întrucât alegerea culorilor, dar şi a texturilor folosite, cer multă muncă de detaliu.


Clasificare și tipuri de vitralii

(Photo by ANWAR AMRO / AFP)

Modelele vitraliilor, asociate în mod tradițional cu bisericile și catedralele, s-au bucurat de o evoluție spectaculoasă transformându-se în decorațiuni interioare impresionante, potrivite oricărei încăperi. Culorile vii ale desenelor vitrate, iluminate de razele soarelui, aduc strălucire ferestrelor, pereţilor și ușilor, și creează un efect vizual foarte puternic, îmbogățind incontestabil şi cel mai sărăcăcios decor prin adăugarea unor detalii spectaculoase. Diversele stiluri de vitralii sunt un mediu minunat de a aduce arta în interioarele moderne, accentuându-le aspectul sofisticat și elegant. Tablourile realizate pe sticlă în tehnica vitraliului aplicat sunt un simbol al stilului clasic şi plin de tact, sunt transparente și delicate, amestecând culorile puternic însorite, creând combinații impresionante, contraste atractive şi detalii exclusive. Artisticele picturi pe sticlă de la ferestre, uși, decoraţiuni murale sau abajururi sunt moduri de a decora interioarele moderne, birourile, dar şi locurile publice. Sticla colorată parcă prinde viaţă prin fluxul de lumină naturală, arătând dramatic în spațiile întunecate, dar înseninând şi cea mai ploioasă sau rece zi, întrucât vitraliul aduce o caldă frumuseţe şi confort și împodobeşte piesele de mobilier, crescându-le valoarea.

Vitralii clasice – Vitraliile clasice (de tipar) sunt una dintre cele mai vechi metode de decorare, întrucât își are originea în Evul Mediu. Această tehnică a fost utilizată mai ales în clădirile bisericilor, temple și catedrale. În zilele noastre, vitralii clasice păstrate pe ferestre pot fi văzute dacă vizitați castele antice, temple și, de asemenea, conacele din aproape întreaga Europă. Astăzi, tehnologia a rămas aceeași, însă, în combinație cu materiale și instrumente noi.

Vitralii realizate prin tehnica Tiffany – Tehnica Tiffany este numită după creatorul și fondatorul său, Louis Comfort Tiffany, care a creat pentru prima dată sticla opală cu proprietăți estetice extraordinare la sfârșitul secolului al XIX-lea. Lumina interioară extraordinară a sticlei și varietatea bogată de culori au fost pur și simplu uimitoare. În prezent, această tehnică a câștigat imens în popularitate și cerere datorită calităților sale estetice și artistice ridicate. Vitraliile Tiffany se disting prin realism extraordinar de imagini și „vioiciunea” grafică a imaginilor create, care se realizează folosind chiar și cea mai mică sticlă, precum și forme convexe și concave. În general, din punct de vedere artistic, vitraliile Tiffany sunt comparabile cu picturile realizate pe pânză și sunt adevărate opere de artă. Trebuie menționat că tehnica se bazează aproape în totalitate pe metoda manuală de asamblare, fiind chiar opera autorului. Fiecare vitraliu este cu adevărat unic și individual, deoarece este imposibil să fie repetată exact a doua oară chiar și pentru cel mai experimentat maestru profesional.

Vitralii realizate prin fuziune – Tehnica Fusing oferă o oportunitate de a crea compoziții unice extrem de artistice, care vor deveni un decor interior demn de toată admirația. Procedeul se bazează pe sinterizarea pieselor de sticlă într-un cuptor special de topire. În lumea modernă, tehnologia a apărut relativ recent, cu toate acestea, a existat încă din cele mai vechi timpuri, având în vedere că arheologii au descoperit resturi de produse care fuzionează în mormintele faraonilor.

Vitralii realizate prin sablare – Sablarea își are originea la sfârșitul secolului al XIX-lea și este o tehnică pentru îndepărtarea stratului superior al unei suprafețe de sticlă folosind un abraziv, constând dintr-un amestec de aer comprimat și nisip pur de cuarț. În ciuda simplității aparente, tehnica necesită anumite abilități și experiență în manipularea echipamentelor. Vitraliul poate fi realizat atât pe întreaga suprafață, cât și folosind un șablon care permite obținerea unui model neted pe o suprafață mată și invers, un model mat pe o suprafață netedă. Sablarea se poate face din două părți: din față și din spate. În plus, poate fi profundă sau superficială, sau chiar bilaterală.

Vitralii umplute – Vitraliul cu umplutură este o tehnică extrem de solicitată bazată pe metoda manuală. În acest sens, artistul făuritor este obligat să aibă o anumită experiență, dar și talent, ceea ce-i va permite realizarea unei imitații de înaltă calitate a tehnicii Tiffany. Destul de des întâlnită, această tehnică este confundată cu pictura pe sticlă. Cu toate acestea, diferența sa principală este prezența unui contur de relief polimeric, care imită o broșă metalică.

Vitralii pentru fațete – Vitraliile fațetate sunt tehnica optimă atunci când este necesar să subliniem o caracteristică în arhitectura interioară. Abilitatea unică a acestui decor de a devia atât lumina naturală, cât și pe cea artificială într-un mod special, creează o strălucire spectaculoasă, similară cu pietrele prețioase precum diamantele. Tehnologia de creare a unor vitralii fațetate este comparabilă cu cea clasică. Singura diferență este că toate sau mai multe elemente ale tabloului din sticlă sunt prelucrate într-un mod special în mai multe etape.

Utilizarea vitraliilor în spațiile contemporane

(Photo by JOSEPH EID and ANWAR AMRO / AFP)

Modelele de vitralii sunt una dintre tendințele de decorare ce conectează generații și arată, în acelaşi timp, extrem de elegant. Modelele vitraliilor moderne pot fi surprinzătoare și creative, cerând parcă după sine amestecarea stilului vintage-șic în decor și aducerea atmosferei contemporane în case. Vitraliile sunt asociate cu templele maiestuoase, clădirile impresionante, strălucirea duioasă și distincţia. „Construcţiile” din sticlă colorată sunt spectaculoase și de bun gust, unice şi fascinante. Ideile moderne și cele mai recente tendințe în decorarea cu vitralii permite şi proprietăţilor particulare să capete detalii unice şi luxoase, pe vremuri disponibile numai regilor şi ducilor sau aristocraților şi nobililor înstăriţi. Modelele de vitralii pot fi folosite, cu real succes, şi în decorarea apartamentelor mici și interioarelor spațioase în stil rustic, tradiţional, locuințelor contemporane, dar și spațiilor de locuit cu teme orientale sau mediteraneene. Vitraliile ferestrelor, ușilor, dulapurilor cu geamuri și panourilor decorative sunt versatile şi superbe, aducând magie jocului de lumină și culoare în designul interior modern. Designerii din ziua de astăzi sunt chiar foarte încântaţi de amploarea pe care au luat-o vitraliile și compozițiile lor de culori strălucitoare şi de-abia aşteaptă să le utilizeze în decorarea băilor, bucătăriilor, dormitoarelor şi livingurilor, a tavanelor, pereţilor despărţitori sau a paravanelor. Combinarea bucăților de sticlă de diferite culori poate schimba în mod dramatic percepția asupra spațiului, armonizând decorul unei case și adăugându-i eleganță în orice stil de design interior ar fi amenajată.

Uşi cu vitralii
Aplicațiile vitraliilor în designul interior modern practic nu au limite. Colorate și dramatice, unice și uimitoare, desenele vitraliilor depind numai de imaginația artiștilor. Uşile de exterior şi cele de interior, ferestrele mari sau mai mici, porţiunile de pereţi și panourile decorative, abajururile și separatoarele de cameră, ecranele decorative, fac din vitralii nişte accente superbe pentru decorarea caselor, adăugându-le elemente arhitecturale bogate. Tablourile cu vitralii arată extrem de interesant atunci când sunt combinate cu un decor clasic, în stil contemporan sau cu decorațiuni interioare etnice. Modelele vitraliilor pot decora orice suprafaţă păstrând în același timp transparența și permiţând luminii să pătrundă. Vitraliul este o modalitate de a accentua elementele de decorare și caracteristicile arhitecturale în timp ce folosesc şi ca elemente funcționale de design interior. Amenajările moderne, inspirate din stilul de epocă, oferă idei proaspete de picturi pe sticlă, contemporane și artistice, care pot transforma și decora încăperile cu modele şi combinaţii de culori spectaculoase. Vopselele pentru vitralii ajută la crearea unei bucătării unice, impresionante şi moderne, dar şi la schimbarea instantanee a sufrageriilor, băilor, dormitoarelor, birourilor, holurilor şi a scărilor. Modelele de vitralii arată armonios în camerele în stil vintage și interioarele rustice. Viu coloratele modele de picturi oferă moduri emoţionante de a personaliza un design interior modern cu uşi unice interioare şi exterioare, ferestre, uși de dulapuri, mese de sticlă, lămpi, separatoare de cameră și rafturi. „Ecranele” şemineelor şi blaturile din sticlă pentru mese arată rafinat, atunci când sunt decorate cu vitralii. Dacă aveți o ușă care duce spre grădină o puteți personaliza cu una de sticlă viu colorată. Alegeţi un model cât mai frumos pentru ușa de la baie pentru a o face să iasă în evidență. De exemplu, puteţi utiliza, de asemenea, uşile de sticlă pătată. Puteți folosi această tehnică pentru a adăuga culoare casei dvs., pentru a face un hol de intrare mult mai primitor și special, dar şi pentru a da casei un design interior original.

Picturi pe sticlă pentru decorarea ferestrelor
Coloratele idei de picturi pe sticlă aduc o atmosferă specială în ceea ce priveşte lumina și aerul unei amenajări interioare. Pictura pe sticlă dispersează lumina, dar oferă oportunitatea creării unui design neobișnuit. În bucătărie cel mai bine ar fi să alegeți o imagine cu vitralii din flori, natură statică sau alte modele neutre. În dormitor pot fi folosite compoziții romantice, iar în camerele de zi și holuri cele abstracte sunt mai adecvate. Ideile de picturi pe sticlă adaugă accente fermecătoare şi designului interior contemporan. Vitraliul este o artă uimitoare, care necesită un exerciţiu de stil, bun gust şi imaginaţie.

Picturi pe sticlă pentru decorarea tavanelor
Noile tehnologii și vopselele inovatoare pregătesc terenul unor opere de artă fascinante și a unor produse originale uimitoare, făcând din vitralii nişte elemente relativ ieftine și disponibile tuturor. Modelele armonioase şi elegante ale vitraliilor sporesc aspectul interioarelor în stil vintage, transformându-le în spaţii versatile și spectaculoase. Picturile pe sticlă pot fi folosite în orice cameră, schimbând dramatic modul în care aceasta arată şi este percepută. Desenele ușilor și ferestrelor din biserici se găsesc acum şi în imaginile interioarelor comune. Culorile creează contraste și schimbă lumina, aducând căldura soarelui în casă. Vitraliul poate fi întrebuinţat, de asemenea, la luminatoare sau lucarne, pentru mai multă eleganţă, dar şi pentru mai multă lumină. Puteți avea chiar și plafoane vitrate, care sunt în mod incontestabil fermecătoare. Este indicat ca vitraliile să fie utilizate şi pentru alte tipuri de proiecte, mai puțin complexe.

Uși personalizate pentru dulapuri
Alegeţi un decor simplu dacă bucătăria are un desing modern sau contemporan. De exemplu, cele geometrice sunt versatile și ușor de încorporat. Puteți utiliza vitraliile fie pentru a personaliza ușile dulapului, fie pentru a realiza mici opere de artă în orice colţişor al casei. Indiferent de caz, vitraliile adaugă întotdeauna stil și farmec. Puteți veni, de asemenea, cu propriile idei pentru integrarea acestora în casa dvs. Comandaţi o piesă personalizată sau găsiţi un mod original de a utiliza vitraliile şi în proiecte DIY (Do It Yourself).

Corpuri de iluminat din sticlă pătată
Roșul și portocaliul pe geamurile pătate completează umbrele de lumină caldă. Daţi camerei culoare și frumuseţe cu un accesoriu de iluminat cu vitralii. Candelabrele cu vitralii combină elemente din diferite stiluri într-un design armonios.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.housebeautiful.com

In the Details :: Designing Around Stained Glass Windows

Home


https://www.apartmenttherapy.com/stained-glass-home-decor-36827310

59 Exquisite Stained Glass Home Decor Ideas


https://www.lushome.com/
https://coveteur.com/stained-glass-living-area-decor
https://modernize.com/