Un medic de la Maternitatea Polizu este anchetat pentru tentativă de omor calificat prin cruzimi

Mai multe instituții ale statului fac anchetă, după ce un medic ginecolog de la Maternitatea Polizu din Capitală a fost acuzat că ar fi lăsat să moară un bebeluș născut înainte de termen. Medicul este anchetat penal de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și acuzat de tentativă de omor calificat prin cruzimi. O femeie a reclamat faptul că, în 2019, a născut prematur o fetiță, pe care medicul ar fi refuzat să o îngrijească timp de 12 ore, deși era în viață. Surse citate de presă spun că părinții au fost informați inițial că nou-născutul nu a supraviețuit, ca apoi să fie băgat într-un sac legat la gură și abandonat. Parchetul precizează că a fost dispusă o expertiză medico-legală, ce urmează să fie efectuată de experți din cadrul Institutului Național „Mina Minovici” din București. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a cerut un control la Maternitatea Polizu. Aflat vineri la Brașov, el a calificat faptele drept „incredibile și greu de definit”.
Alexandru Rafila: Nu este o situație s-a întâmplat ieri, ci în urmă 3 ani. Am trimis deja inspecția sanitară să evalueze modul de acordare a asistenței medicale. În momentul de față este o anchetă penală în curs, mai multe nu pot să vă spun. Aștept și eu rezultatul acestei anchete care, sigur, dacă punem problema unei tentative de omor, așa cum am citit și eu informațiile de presă, este foarte serioasă și bineînțeles că trebuie luate măsurile legale în consecință.
Realizator: Colegiul Medicilor din Municipiul București s-a autosesizat în acest caz și a declanșat o cercetare disciplinară. Colegiul cataloghează situația ca fiind inadmisibilă și precizează că până acum nu a fost înregistrată o sesizare pe marginea acestui caz./abranescu/denisse

RRA – 10 octombrie