Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Primăria Municipiului Bucureşti va înfiinţa două centre destinate copiilor din Ucraina şi celor aflaţi în situaţii vulnerabile. Consiliul General al Capitalei a aprobat încheierea unui acord de parteneriat între municipalitate şi Asociaţia Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională, pentru înfiinţarea a două centre PrimoHUB. În cadrul acestora vor fi organizate activităţi de îngrijire şi învăţare prin joc pentru cei mici, precum şi activităţi pentru părinţi. Ffiecare centru va avea o capacitate de 20 de locuri, fiind destinat copiilor cu vârste de la 3 luni la 7 ani.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti va pune la dispoziţie cele două spaţii şi personalul aferent şi va identifica beneficiarii programului. Asociaţia Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională va asigura pregătirea specifică a personalului, precum şi dotarea centrelor cu mobilier şi materiale de învăţare specifice. Valoarea totală a proiectului este de 200.000 de euro, iar finanţarea este asigurată cu fonduri de la bugetul local şi fonduri puse la dispoziţie de UNICEF.

Consiliul General a aprobat şi un al doilea proiect pentru încheierea unui acord de colaborare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Acordul vizează inclusiv accesarea de fonduri externe nerambursabile, pe componenta azil, migraţie şi integrare, destinate autorităţilor locale. Primăria Municipiului Bucureşti este prima autoritate publică din regiune care a înfiinţat o structură de specialitate în vederea gestionării migraţiei, după modelul Departamentului pentru Probleme de Integrare şi Diversitate din cadrul Primăriei Viena. De la declanşarea conflictului din Ucraina numărul persoanelor consiliate de Serviciul Integrare Multiculturală este înt creştere. Cetăţenii ucraineni şi non-ucraineni proveniţi din zona conflictului din Ucraina sunt consiliaţi de în limba rusă atât telefonic, dar mai ales cu prezenţă fizică la sediul Primăriei.

2) Crucea Roşie Olt (sudul României) a organizat un Club educaţional multicultural la pentru copiii din Ucraina, dar şi cei din România. În fiecare săptămână vor avea loc, într-un spaţiu recent amenajat, activităţi educative şi de sprijin. Mai exact, este vorba despre ateliere de limba română, de prim ajutor, dar şi de activităţi recreative.

3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.