Reacţia Preşedinţiei Ucrainei la apelurile la negocieri cu Rusia

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că, înainte de a îndemna Ucraina la dialog, este necesar să ne amintim toate crimele de război comise de Rusia.

Potrivit acestuia, Kievul va reveni la masa negocierilor numai după înfiinţarea unui tribunal împotriva Rusiei și după ce trupele ruseşti vor fi retrase din teritoriile Ucrainei.

„Întrebare pentru ‘pacificatori’: Vreți negocieri? Algoritmul este simplu: 1. Uităţi-vă la fotografiile/videoclipurile cu gropile comune; 2. Sugerați Kremlinului să-şi retragă imediat trupele de pe teritoriul suveran al Ucrainei; 3. Constituiţi un tribunal și cereţi extrădarea criminalilor de război ruși. Mai puține fantezii – mai multă realitate” – a scris Podoliak pe Twitter.

Amintim că, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Ucraina ar fi pregătită să negocieze cu Moscova, însă nu în mandatul actualului preşedinte al Rusiei. Această declarație a fost făcută de Zelenski după ce Kremlinul a semnat „acorduri” privind „aderarea” la Federația Rusă a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson.

Între timp, consilierul prezidențial turc, İbrahim Kalın, a transmis că președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să încheie un „nou acord major” cu Occidentul, care se presupune că se va referi parțial şi la Ucraina./sdan/schelaru

Agenția de presă RBC – 9 octombrie