2022. október 10.

Brassóban az éttermi menük több információval szolgálnak majd az ételek összetételéről

Az éttermi menük téltől további információkat tartalmaznak az ételek összetételéről. Pontosabban, az allergének mellett a zsírsavakat és a tápértékeket is fel kell tűnteni. Erről tárgyaltak Brassópojánán a szállásadók az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) képviselőivel, akik tisztáztak néhány, törvényben szereplő helyzetet, amely nem épp világos, mind például az, hogy milyen hűtőszekrények használhatóak a vendéglátóipar (HOREA) konyháin vagy milyennek kell lennie egy standard szállodai ágynak. Roxana Cojocea, a Brassópojána Turisztikai Egyesület elnöke elmondta: „A szállásadók mindent megtesznek azért, hogy minden kifogástalan legyen, de a törvény még mindig változik. Közeledik a téli szezon és természetesen az ajánlatokon kívül tiszta konyháink és tiszta, gondozott szobáink is lesznek”. További újdonság az ANPC által végzett háttérellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrök egyből nem szabnak ki pénzbírságot, hanem a jogszabályok alapján tanácsot adnak. Ha a javaslatok nyomán a HORECA képviselői továbbra sem oldják meg a problémákat, szankciókra számíthatnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Hétfőn, Brüsszelben megkezdődik a Régiók és Városok Európai Hete

Négy napon keresztül valamennyi tagállam döntéshozója, közigazgatási szakértők és az üzleti szféra képviselői megvitatják az Európai Unió régióinak és városainak közös kihívásait. A 20-ik alkalommal megszervezett találkozón online és helyszini ülésszakokat is tartanak és bemutatnak egy virtuális kiállítást is, közölte Brüsszelből Lucian Bălănuţă, a Radio România Iaşi újágírója. A Régiók Európai Hete egy változatos tematikus programot javasol a régiók gazdasági növekedésének előmozditásáért és a helyi fejlettségi szint fontosságáról a jó közösségi kormányzásban .Az esemény platformot biztosít a tanuláshoz és a bevált gyakorlatok cseréjéhez azok számára, akik a kohéziós politika pénzügyi eszközeit kezelik. Konkrétan a tagállamok közötti eltérés leszoritására hívatott európai mechanizmusról van szó. Románia a múlt héten írta alá a 2021-2027 közötti időszakra szóló partnerségi megállapodást az Európai Bizottsággal, amely megnyitja az utat a kohéziós politika több mint 31 milliárd eurós romániai beruházásához.(RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 10.10)

A Szállitásügyi Minisztérium pályázatot írt ki 16 új elektromos mozdony beszerzésére

A beruházás hétszáz millió és egy milliárd lej körül forog, amelyet a minisztérium az Országos Helyreallitási Tervből finanszíroz. A mozdonyoknak 200 kilométeres óránkénti sebességet kell elérniük, noha egyelőre csak a konstancai vonalon közlekedhetnek mintegy 160 km/órával. A karbantartási szolgáltatások legalább 20 évre szólnak, de a szerződés egy pontja lehetőséget biztosít a karbantartási időszak 40 évre történő meghosszabbítására. A rendelésben összesen 37 elektromos vonat szerepel és ezek közül az elsőket a jövő évben szállitják le és 2024 nyarától helyezik forgalomba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

A Parlament a héten tárgyal az új igazságügyi törvényekről és az energiaárak befagyasztásáról

A Parlament e heti ülésének napirendjén szerepelnek új igazságügyi törvények, valamint az energiaárak befagyasztásáról és kompenzálásáról szóló rendeletet. Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság folytatja a vitát e terület három projektjéről, amelyeket a képviselőház már megszavazott. A kormány energia- és földgázárakat befagyasztó és kompenzáló sürgősségi rendelete már a képviselőház szakbizottságai elé kerülhet, megvitatás végett. A dokumentum már átment a Szenátuson, bizonyos módositásokkal, mig jelenleg a képviselőház asztalán van, e testület lévén a döntéshozó fórum. A végső szavazattal valószinüleg mág várni kell, mivel a honatyák figyelembe veszik az Európai Bizottság álláspontját is a földgáz árának korlátozására vonatkozó javaslattal kapcsolatban. Másrészt ugyancsak kedden vitatják meg és bocsátják szavazat alá a képviselőházban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje (Forța Dreptei) által Lucian Bode belügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt. E két politikai alakulat parlamenti képviselői azzal vádolják Bodet, hogy a román rendőrségnek szánt autók árverésének nyertesét részesítette előnyben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

A román külügyminiszter közölte, hogy biztonságban vannak a kijevi román nagykövetség munkatársai

Bogdan Aurescu román külügyminiszter közölte Twitter bejegyzésében, hogy biztonságban vannak a kijevi román nagykövetség munkatársai, miután rakéta csapodott be mindössze 850 méterre a nagykövetség épületétől. A külügyminiszter határozottan elitéli az orosz erők rakétatámadásait Kijev belvárosában és más ukrán városokban található civil létesitmények ellen, amelyek emberéleteket követeltek és megszegik a nemzetközi emberi jog normáit és előirásait. Hétfő reggel több robbanás is történt az ukrán fővárosban, valamint Lviv, Ternopil és Dnyipro városokban, miután Moszkva Ukrajnát tette felelőssé az Oroszországot a Krím-félszigettel összekötő kulcsfontosságú híd hatalmas robbanás következtében történt megrongálásáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Rozália Gănciulescu