Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a aprobat propunerea de majorare cu 50% a grilei de impozitare pentru clădirile rezidenţiale

Realizator: Laurenţiu Văduva – Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a aprobat propunerea de majorare cu 50% a grilei de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor publice, o măsură agreată în coaliţia de guvernare. Documentul urmează să ajungă în plenul Senatului pentru un prim vot în Parlament. Alexandra Cristea cu detalii:
Reporter: Amendamentul propune creșterea bazei de impozitare de la 1.086 la 1.500 de lei, iar în loc de suprafața utilă va fi luată în calcul suprafața construită, dar și materialele folosite. Mai prevede modificarea cotei de impozitare de la 0,08 la 0,1. Amendamentul a fost propus de Ministerul Finanțelor și preluat de senatorii puterii.
Senatorul PSD, Eugen Dogariu: Cota de impunere este lăsată flexibilă, tocmai pentru a putea ca autoritățile locale, în funcție de capacitatea de contribuție a cetățenilor, să le regleze. Noi astăzi mărim baza de impunere. Este o potențială creștere, așa cum poate să fie și o potențială scădere.
Reporter: Senatorul USR, Narcis Mircescu a criticat inițiativa celor din coaliție.
Narcis Mircescu: Taxele cresc, indiferent de retorică. Creșterea a 50% din pix nu este jalon PNRR. Ce vom plăti e produsul a doi termeni. Unul dintre acești termeni crește cu 50%, celălalt rămâne la latitudinea autorităților locale.
Reporter: Documentul va merge acum la vot în plenul Senatului, ca prima cameră sesizată, for decizional în acest caz fiind Camera Deputaților./bcodreanu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 octombrie)