(Photo by ROBYN BECK / AFP)

Adio starului de la Hollywood Angela Lansbury, populara Jessica Fletcher din „Doamna în galben”.
Actrița a murit la 96 de ani, cu numai cinci zile înainte de a împlini 97 de ani, în casa sa din Los Angeles.
Vestea a fost dată de familie: „Copiii doamnei Angela Lansbury sunt triști să anunțe că mama lor a murit în somn în locuința sa”.
În lunga ei carieră, în care a fost regină de cinema și teatru, a câștigat cinci premii Tony, inclusiv unul în 1966 pentru „Mame” și, apoi, din nou în 2009, la 83 de ani, pentru „Blithe Spirit”. Debutul său pe Broadway datează din 1957 în „Hotel Paradiso”.
Născută în Marea Britanie dintr-o mamă irlandeză pe 16 octombrie 1925, Lansbury a fugit din Anglia în timpul războiului și la 17 ani se dedica deja muzicalurilor, în timp ce la 19 ani avea deja contract cu MGM la Hollywood, după ce și-a făcut debutul cu un an mai devreme în thrillerul „Gaslight”.
Cunoscută în întreaga lume pentru interpretarea sa magistrală a personajului Doamna Fletcher, o scriitoare polițistă infailibilă înarmată cu costumele și gențile ei de neuitat, Lansbury a fost protagonista altor producții foarte importante.
A fist sora mai mare a foarte tinerei Liz Taylor în „Grand Prix”, protagonista nemiloasă a thriller-ului „Go and Kill”, o seducătoare în „Samson și Dalila”, și alături de Peter Ustinov în „Murder on the Nile” și Miss Marple în „Murder in the Mirror”.
Dar a jucat pe platourile de filmare și alături de Spencer Tracy, Katherine Hepburn, Vincente Minnelli și Frank Sinatra. Deși a devenit o icoană a cinematografiei americane, Marea Britanie nu a uitat-o ​​niciodată. Elisabeta a II-a a fost cea care a onorat-o cu titlul de Doamnă a Reginei.
Nu era o față de copertă – i s-au încredințat adesea roluri de femeie matură -, dar cu talent, curaj și tenacitate și-a construit o carieră de invidiat alături de cei mai buni regizori și actori ai momentului și cu inteligența ei, atunci când cinematograful considera că nu mai este simpatică, ea a găsit trendul potrivit în TV, consacrându-se în întreaga lume.
https://www.ansa.it
Traducerea: Oana Avram/oavram

ANSA (Italia), 12 octombrie 2022