Casa Albă – 220 de ani de istorie

Context

În 13 octombrie 1792 se punea prima piatră la temelia edificiului care avea să devină reședința președintelui SUA: Casa Albă. Construcția avea să fie finalizată în 1800.

Casa Albă a fost proiectată de James Hoban, un arhitect irlandez care a emigrat în America în timpul Războiului de Independență. Hoban a început să practice arhitectura în 1781, în Philadelphia, iar rolul de architect al edificiului a fost câștigat în urma unui concurs național organizat de președintele George Washington.  James Hoban a fost, de asemenea, unul dintre arhitecții care au supravegheat lucrările de construire a Capitoliului, o altă clădire faimoasă din capitala SUA, unde e sediul Congresului.

Deși George Washington a fost cel care a contractat construcția Casei Albe, cel care a ales amplasamentul și a aprobat arhitectura ei, primul președinte al SUA nu a locuit niciodată în ea. Mandatul lui Washington a luat sfârșit în 1797, cu trei ani înainte de finalizarea Casei Albe, în 1800. Mai mult, acesta a murit în 1799, ceea ce înseamnă că nu a pus niciodată piciorul în clădirea finalizată.  Astfel, dintre toți președinții americani, George Washington este singurul președinte care nu a trăit la Casa Albă.  Sclavii au reprezentat o mare parte din forța de muncă implicată în ridicarea Casei Albe, a Capitoliului și a altor clădiri guvernamentale. Sclavii erau instruiți la fața locului pentru a lucra în carierele de piatră, pentru a confecționa cărămizi sau pentru a se ocupa de tâmplărie.

Casa Albă este construită în stil georgian, din gresie vopsită în alb, şi este înconjurată de un parc de şapte hectare. Are o suprafață de 5.100 de metri pătraţi, şase nivele (unele subterane), 132 de camere, la care se adaugă 35 de băi şi cinci bucătării.

Clădirea dispune de opt scări şi trei lifturi, 412 uşi, 147 de ferestre şi 28 de şeminee. Pentru petrecerea timpului liber, au fost amenajate un teren de tenis şi altul de golf, o pistă de jogging, dar şi un bazin de înot, săli de cinema sau de bowling.

John Adams a fost primul președinte care s-a mutat la Casa Albă, pe 1 noiembrie 1800. Imediat a scris o scrisoare către soția sa, Abigail, cu o rugăciune pentru casă:

„ Mă rog la Dumnezeu să ofere cele mai bune binecuvântări pentru această casă și toți cei care locuiesc acum în ea. Din fericire, doar cel mai onest și înțelept va sta sub acest acoperiș.”

Președintele Franklin D. Roosevelt a dispus ulterior ca această ca binecuvântare să fie sculptată pe șemineul din Sala de mese.

Casa Albă a fost iluminată cu gaz până în 1891, când în clădire a fost instalată prima rețea electrică. Fiindcă electricitatea era un concept nou în epocă, președintele de la acea vreme, Benjamin Harrison, era sceptic privind folosirea acestei invenții. Temându-se că s-ar putea electrocuta, Harrison și soția sa, Caroline, au refuzat să folosească electricitatea. Sistemul de apă și canalizare a fost instalat în clădire abia în 1833, iar băile au fost conectate la rețeaua de canalizare abia în 1853.

De-a lungul anilor, reşedinţa a suferit mai multe modificări, fie pentru modernizare şi extindere, fie din necesitate, cum a fost restaurarea după incendiul ce a avut loc în timpul războiului cu britanicii, în 1812. Cea mai mare redecorare a fost făcută în timpul administraţiei John F. Kennedy, de Prima Doamnă, Jacqueline Kennedy, când au fost achiziţionate multe antichităţi, picturi scumpe şi decoraţiuni din pânză.

Casa Albă a fost deschisă publicului larg abia la 100 de ani după ce a fost construită. De atunci, în fiecare an, peste 1,5 milioane de vizitatori îi trec pragul, dar pot vizita doar o parte din clădire.

Ce animale au trăit la Casa Albă?

Animalele de companie ale președinților americani au fost, în general, pisici și câini, însă clădirea a avut parte și de „locatari” mai puțin obișnuiți.

În 1926, președintele Calvin Coolidge a primit în dar un raton, pe care să îl consume la cina de Ziua Recunoștinței. Coolidge și soția sa au decis să păstreze ratonul ca animal de companie și l-au botezat Rebecca. Ea era era hrănită cu creveți, fructe kak, iar ouăle erau preferatele sale. Era lăsată liberă chiar și în interiorul Casei Albe, iar pe afară era plimbată în lesă. Președintele William Harrison a avut doi oposumi, președintele Van Buren a avut doi pui de tigru, iar William Taft a deținut o vacă pe nume Pauline Wayne, care păștea pe peluza Casei Albe.

Curiozități de la Casa Albă

James Madison a fost cel mai scund preşedinte american din istorie, având înălţimea de 1, 63 m, dar şi cel mai bolnăvicios.

Abraham Lincoln a fost cel mai înalt preşedinte american, cu o înălţime de 1,93 m. A fost barman şi chiar deţinea un salon. A fost primul președinte care  a fost  fotografiat la inaugurarea lui.

Millard Filmore era lăudat de regina Victoria ca fiind cel mai chipeş bărbat.

John Tyler a avut 15 copii. În urma unei farse cu bombă când preşedintele a primit un pachet suspect care conţinea până la urmă o jucărie stricată, s-a creat prima primul corp de pază pentru Casă Albă.

James Buchanan nu s-a căsătorit niciodată, fiind singurul preşedinte burlac din istoria Americii.

Franklin Pierce a fost un preşedinte considerat slab și iubitor de alcool, încât până şi Partidul Democrat din care făcea parte şi-a schimbat sloganul în “Oricine, numai nu Pierce”. Rutherford B. Hayes, fiind prezbiterian, a interzis alcoolul la Casa Albă. În loc de alcool se consuma doar apă. În fiecare seară, familia sa cânta imnuri evanghelice şi ţinea rugăciuni. A fost primul preşedinte care a avut un telefon instalat la Casa Albă. Numărul său era 1.

Benjamin Harrison şi-a dezmonștenit propriii copii. A fost ultimul preşedinte american care a purtat barbă.

Theodore Roosevelt a publicat 40 de cărţi despre nave şi păsări, a purtat o insignă de şerif western, a condus soldaţii în bătălii şi a vânat în Africa. La micul dejun consuma căni uriaşe pline de cafea şi 12 ouă. A fost primul preşedinte care s-a plimbat cu automobilul, cu avionul, cu submarinul. A îmbrăţişat un pui de urs, iar de atunci a luat naştere ursuleţul de plus numit “Teddy Bear”.

William Howard Taft avea 150 de kilograme, fiind cel mai corpolent preşedinte american din istorie. Când l-a vizitat ţarul Rusiei, pantalonii lui Taft au cedat la o cusătură, la coborârea din trăsură.

Herbert Hoover îşi concedia angajaţii care nu plecau din calea lui când trecea. Era şi un sistem de clopoţei pentru a păstra distanţa între preşedinte şi personalul Casei Albe. Purta cravată când pescuia. Avea doi aligatori ca animale de companie.

Franklin Delano Roosevelt i-a confiscat  maşina lui Al Capone. Nu aprindea trei ţigări cu un singur chibrit, nu stătea la o masă aranjată pentru 13 persoane şi nu pleca nicăieri vinerea. Trenul funerar l-a adus acasă într-o zi de vineri 13.

Richard M. Nixon l-a primit pe Elvis Priesley la Casa Albă şi i-a acceptat cadoul, un pistol de calibru 45, chiar dacă regulile Casei Albe susţineau că introducerea armelor de foc în clădire este ilegală. A fost primul preşedinte care a vizitat toate statele americane. A fost şi primul care a vizitat China, dar și singurul care a demisionat.

Ronald Reagan, în tinereţe a jucat în filme alături de un cimpanzeu pe nume Bonzo.

Barack Hussein Obama nu e un bun jucător la bowling, colecţionează reviste de benzi desenate, a mâncat carne de câine şi şarpe în Indonezia. Este preşedintele care a legalizat căsătoriile gay.

Donald Trump a obținut „Zmeura de Aur” pentru cel mai prost actor în rol secundar, pentru filmul „Ghosts Can’t Do It”, în 1990.

Joe Biden este cel mai vârstnic președinte american. Nu bea și nu fumează, dar este un pasionat de înghețată. (Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.whitehousehistory.org/did-slaves-build-the-white-house

https://www.britannica.com/topic/White-House-Washington-DC

https://historia.ro/sectiune/general/trasnai-si-barfe-la-casa-alba-vietile-secrete-ale-573183.html