Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Aproximativ 45% dintre români declară că s-au implicat activ în acţiuni de susţinere şi întrajutorare a refugiaţilor ucraineni şi tot 45% că intenţionează să se implice, conform unui studiu de specialitate. Comportamentul de ajutorare al românilor se diminuează, însă, în condiţiile în care războiul Rusia-Ucraina se transformă într-unul de lungă durată. Totodată, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani manifestă într-o măsură semnificativ mai mare intenţia de întrajutorare (59%) comparativ cu eşantionul total.

Se observă o intenţie de ajutorare în uşoară descreştere a românilor faţă de martie 2022, când s-au înregistrat valori de 52%, respectiv 61% pentru cele două atitudini. Cele mai importante categorii de asistenţă necesare refugiaţilor continuă să fie asistenţa medicală (57%), serviciile de cazare (55%) şi alimentele (51%). Pe de altă parte, la mai mult de 7 luni de la izbucnirea conflictului armat, se evidenţiază noi nevoi pentru refugiaţii: serviciile de consiliere psihologică (26%) şi asistenţa financiară (18%).

77% dintre români consideră că ţara noastră a fost proactivă în acordarea de ajutor umanitar refugiaţilor din Ucraina, într-o măsură semnificativ mai mare la persoanele de peste 55 ani (82%), în timp ce 63% cred că ţările vecine Ucrainei au oferit ajutorul necesar acesteia.

În ceea ce priveşte comportamentul individual, doar 41% dintre români ar fi dispuşi să-şi ofere locuinţa pentru cazarea refugiaţilor dacă ar avea spaţiul necesar, iar 39% să se ofere voluntari pentru a ajuta în situaţia refugiaţilor, pentru ambele acţiuni caritabile înregistrându-se descreşteri de 20% din martie până în prezent. Jumătate dintre români (51%) au o părere pozitivă despre răspunsul şi implicarea autorităţilor publice în criza refugiaţilor din Ucraina în timp ce 41% îmbrăţişează o părere neutră în această privinţă – scoruri asemănătoare în comparaţie cu luna martie.

34% dintre români se declară pesimişti cu privire la viitorul şi siguranţa Ucrainei, cu 20% mai puţin decât în martie. 5 din 10 români consideră că starea de război din Ucraina se va termina în maximum un an.

2) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internațional