Ouă de dinozaur vechi de 80 de milioane de ani, descoperite în China centrală

O echipă de cercetători a găsit cuiburi fosilizate cu ouă de dinozaur datând din perioada Cretacicului târziu, adică acum 80 de milioane de ani, în provincia Jiangxi din China centrală, a informat presa de stat. Ouăle sunt „aproape rotunde și bine conservate”, scrie ziarul „Global Times”, care evidențiază marea importanță a descoperirii pentru investigarea acelei perioade preistorice.
În stânca în care au fost fosilizate aceste rămășițe au fost identificate și urmele altor șapte ouă care s-ar fi odihnit în cuiburi, dar au căzut la un moment dat din ele, au indicat experții responsabili de cercetare.
După ce au analizat ouăle, oamenii de știință au stabilit că sunt fosile de tip Stalicoolithidae Coralloidoolithus, din care au fost găsite exemplare și în provinciile chineze Zhejiang (est) și Henan (centru). Momentan, nu a fost determinată specia de dinozaur căreia îi aparțin ouăle.
China este țara cu cele mai importante descoperiri de ouă de dinozaur fosilizate din lume. Orașul Heyuan din sudul provinciei Guangdong deține recordul mondial pentru descoperiri de ouă de dinozaur, cu aproape 17.000 găsite pe teritoriul său din 1996./rcostea

www.20minutos.es – 13 octombrie