Alba Iulia celebrează 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria

La Alba Iulia au loc, în aceste zile, evenimente care marchează 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. Este vorba despre expoziţii, proiecţii de filme, reconstituiri istorice, concerte şi spectacole. Cu acest prilej, Trenul Regal face o călătorie simbolică şi va ajunge, în această dimineaţă, în gara din Alba Iulia.
Reporter: Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia în 15 octombrie 1922 a fost o sărbătoare de neegalat, descrisă pitoresc de cronicile vremii și imortalizată printr-un număr mare de fotografii. La 100 de ani distanță, Alba Iulia retrăiește emoția și importanța evenimentului printr-o serie de manifestări dedicate centenarului încoronării.
Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia: Sunt foarte multe expoziții la muzeu, la Muzicon, la Sala Unirii. Pe lângă expoziții avem și lansări de carte, concerte de muzică, avem paradă militară, vizionare de filme istorice.
Reporter: Evenimentele debutează astăzi, la ora 9:30, cu constituirea Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române. La ora 10:30 va avea loc ceremonialul de primire a familiei regale a României în gara din Alba Iulia. O ceremonie de dezvelire a plăcii comemorative este programată la ora 11:00, parada încoronării poate fi văzută la ora 13:00, iar statuia Reginei Maria va fi prezentată în piața cetății la ora 14:00. „Coroana Unirii”, un spectacol artistic și de reconstituire istorică, este programat la ora 16:00, iar seara vor avea loc concerte și spectacole, dar și „Luminile Încoronării”, un foc de artificii ce se va desfășura la ora 20:30 în Piața Cetății./ctuluc/dsirbu (Realizator: Cătălin Gomboș – Reporter: Andreea Bogdan)

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI, 15 octombrie

 

DOCUMENTAR: 100 de ani de la ceremonia încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria