Președintele Biden a promis că vor exista consecințe pentru Arabia Saudită, după ce aceasta a acceptat ca grupul OPEC+ să-și reducă semnificativ producția zilnică

Statele Unite sunt așteptate să adopte măsuri de retaliere la adresa unuia dintre principalii săi aliați din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită, după ce aceasta a acceptat, alături de Rusia, ca grupul OPEC+, care grupează principalii exportatori de petrol, să-și reducă semnificativ producția zilnică.

Președintele Joe Biden a făcut în vară chiar o vizită la Riad pentru a obține sprijinul Arabiei Saudite în criza energetică. Doina Saiciuc şi mișcările politice care au loc la Washington.

Reporter: Casa Albă a refuzat să arate care vor fi aceste acțiuni, dar, anterior, oficiali ai acesteia au spus că președintele Biden ia în considerare eliberarea în continuare de petrol din rezerva strategică, după ce țările OPEC+ au decis săptămâna trecută să taie producția de petrol cu două milioane de barili pe zi.

Președintele Biden a promis că vor exista consecințe pentru Arabia Saudită în legătură cu decizia cartelului petrolier condus de Riad și Moscova. Liderul de la Casa Albă a declarat chiar că ia în considerare reevaluarea relației cu Arabia Saudită, iar purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a spus că președintele Biden este gata să lucreze cu Congresul în acest sens.

Imediat după anunțul președintelui, senatorul democrat Richard Blumenthal şi congresmanul democrat Ro Khanna au introdus marţi un proiect de lege care ar suspenda vânzarea de arme americane Arabiei Saudite. Un apropiat aliat de la Capitoliu al președintelui Biden, senatorul Chris Coons, a spus vineri că suspendarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită este probabilă. Senatorul democrat a calificat decizia OPEC drept „o lovitură în stomac care ajută Rusia să-și finanțeze războiul împotriva Ucrainei”.

Între timp, președintele Comisiei senatoriale pentru relații externe, senatorul democrat Bob Menendez, a cerut înghețarea imediată a întregii cooperări cu Arabia Saudită, inclusiv cooperarea în materie de securitate. Senatorul Menendez a citat și el sprijinul financiar al Arabiei Saudită pentru Rusia după invazia acesteia în Ucraina./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 octombrie