S-a deschis expoziţia Grafica Românească 2022

În 13 octombrie la Galeria Căminul Artei din Bucureşti în organizarea Uniunii Artiştilor Plastici din România s-a deschis expoziţia intitulată Grafica Românească 2022, care a ajuns la cea de a XI-a ediţie. La această paradă a artei grafice contemporane sunt expuse 120 de lucrări create de 80 de artişti români din ţară şi din străinătate.

Despre eveniment graficianul Ion Cuciurcă – cel care a iniţiat seria de expoziţii în 2011 – a transmis RADOR următorul text:

Sub același semn; al graficii contemporane române

 “Nimic nu rămâne el însuşi mai mult
decât o foarte singură dată.
Nu sunt vinovat că trăiesc
într-o lume într-una schimbată.”

                              Nichita Stănescu

Trecem printr-o perioadă dinamică de continue schimbări locale și internaționale, căreia nici arta, nici viața artistică, nici societatea, nu i se pot sustrage. Anul trecut, manifestarea Grafica Românească / GR 22 / a reușit să treacă granița celor 10 ediții, marcând cu această a XI-a edițe intrarea într-un nou deceniu. Actuala expoziție prezintă pe simeze 80 de autori din întreaga țară cu 110 lucrări de grafică executate în diferite tehnici.

În general, se observă aceiași direcție sesizată și în edițiile anterioare ale manifestării. Are loc o vizibilă diminuare a tehnicilor de multiplicare clasice / gravura în metal, xilogravura, litografia, serigrafia, etc. / precum și a desenului, element atât de caracteristic și definitoriu al graficii.

Dominante rămân tehnicile mixte în lucrările de grafică de șevalet, dar, compensatoriu, crește numărul lucrărilor executate cu ajutorul programelor grafice și a imprimărilor digitale.

Vântul digitalizarii nu putea să nu atingă și țărmul artei, aducând pe masa aristului, noi instrumente și mijloace de expresie și reprezentare, îmbogățind și producând substanțiale mutații expresive și tehnologice. Printul digital se alătură și el tradiționalei prese de gravură și celorlalte mijloace de imprimare, lărgind vizibil și incontestabil limitele tehnicilor de imprimare și multiplicare, zonă care se adresează unui public mai larg, punând în circulație lucrări semnate de artiști cunoscuți, la un preț accesibil. Materiale și cerneluri noi sunt folosite în presa de imprimare contemporană a căror permanență și rezistență vor fi verificate doar de proba timpului. Fișierul digital, de fapt placa de imprimare digitală, nu mai este expusă deformărilor și corodării timpului, un alt posibil și evident avantaj.

Dincolo de mijloacele tehnice folosite, constante rămân viziunea și opera artistului. În prezenta expoziție, raportul figurativ-nonfigurativ al lucrărilor este unul echilibrat. Dominante sunt expresiile aparținând zonei organice. Lucrările de factură geometrică, atât de prezente în manifestările contemporane, sunt la noi aproape inexistente. Alb-negru, caracteristic graficii tradiționale este vizibil înlocuit cu o paletă cromatică mai nuanțată, mai bogată, cu o tentă evidentă spre picturalitate. Imaginea fotografică este și ea prezentă, integrată direct, sau digital în unele lucrări. Construcțiile grafice integral generate în calculator, folosind programe specializate, sunt deocamdată timide și puține.

Nefiind o manifestare dedicată unei anume tehnici grafice, sau pe o temă dată, cum se întâmplă în alte manifestări, GR oferă o bogățe și o diversitate tehnică, tematică și expresivă stimulantă, și este o discretă oglindă a stării graficii actuale.

Evaluarea acestei diversități artistice, în lumea contemporană lipsită de canonul clasicității, pune în grea dificultate selecția lucrărilor. Găsirea numitorului comun care să le așeze alături, este în egală masură o provocare pentru organizator, dar și pentru privitor. Creativitatea, originalitea, expresivitatea, coerența limbajului sunt doar câteva elemente care le pot apropia și așeza alături. Critica de artă este invitată în mod special la prezentarea și descifrarea mesajelor acestei diversități dinamice și tulburătoare, de care se poate apropia nemijlocit.

Fără a avea orgoliul unei prezentări complete, GR 22 reușește să aducă împreună pe simezele de la Căminul Artei, artiști din toate zonele artistice ale țării și din toate generațiile. Îmbucurătoare este creșterea numărului artiștilor expozanți, unii dintre ei, foarte tineri. Absolvenții institutelor de artă aflați pe drumul afirmării, artiști consacrați, precum și artiștii-profesori ai tinerilor artiști, expun aici, împreună, sub acelaș semn.

Sub semnul graficii contemporane române.

Expoziţia va fi deschisă până în 25 octombrie şi poate fi vizionat zilnic între orele 15.00 – 19.00.

(RADOR – 17 octombrie)