Rămas bun, diva Mariana Nicolesco!

Filarmonica „George Enescu” își exprimă adânca tristețe față de plecarea dintre noi a sopranei Mariana Nicolescu, cea care a fost supranumită Regina della ScalaRegina del BelcantoDiva DivinăIl Grande Soprano RumenoThe Great Romanian SopranoLa Gran Diva RumanaPrimul concert pe care l-a susținut la revenirea în România, după succese pe marile scene ale lumii, a avut loc pe scena Ateneului Român în 1991.

Mariana Nicolesco a fost una dintre marile voci ale lumii, începând cariera internațională în 1972 după câștigarea Concursului de Canto Voci Rossiniane. A strălucit în roluri de belcanto. Prin vocea sa, eroinele operelor lui Gaetano Donizetti au fost interpretate cu intensitate și dramatism. Este memorabilă înregistrarea cu opera Maria di Rohan , realizată în premieră mondială pentru Nuova Era sub conducerea dirijorului Massimo de Bernanrt.

A fost protaginista mai multor prime audiții mondiale, printre care cea a operei La vera Storia (Luciano Berio) și cea a cantatei Cele șapte porți ale Ierusalimului de Krzysztof Penderecki

Generozitatea Marianei Nicolesco a fost una nemăsurată, iar din anul 1995 s-a dedicat formării și promovării generației tinere de muzicieni prin activitatea Fundației Haricleea Darclée : cursurile de măiestrie artistică, Festivalul şi Concursul Internaţionl de Canto Hariclea Darclée, precum și Concursul de interpetarte a liedului românesc, cu simpozionul care îl însoțea. Mariana Nicolesco a donat Filarmonicii „George Enescu” un pian Kawai.

Distinsa artistă a fost membru de onoare al Academiei Române, a primit Medalia de Aur UNESCO pentru Merite Artistice, i-au fost conferite titlurile de Artist UNESCO pentru Pace şi cel de Ambasador Onorific UNESCO.

Cei care au admirat-o, vor putea să  își ia rămas bun miercuri, 19 octombrie 2022, între orele 9 şi 14 la Ateneul Român, urmând ca ceremonia înmormântării să aibă loc la Cimitirul Militar Ghencea.

Îi vom fi veșnic recunoscători pentru tot ce a realizat în sprijinul artei și culturii din România!