Ziua Armatei Române sărbătorită în Ungaria, de Consulatul General al României la Gyula

Consulatul General al României la Gyula a marcat cu anticipaţie, în Ungaria, Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie. În zilele de 18-19 octombrie 2022, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a organizat în cinci locaţii din judeţul Hajdu-Bihar, în oraşele Debrecen şi Hajdúböszörmeny și comunele Săcal (Korosszakal) și Nagykereki, ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români.
Manifestările au inclus slujbe religioase și depuneri de coroane de flori. Asistenţa religioasă a fost asigurată de către PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoţit de către pr. Ionuț Negrău, paroh la Micherechi (Mehkerek) şi alţi clerici din cadrul eparhiei. La manifestări a participat o delegaţie a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), condusă de preşedintele Gheorghe Cozma şi vicepreşedintele Bertold Netea. O delegaţie militară românească, sub conducerea col. Florin Ștefănescu, locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, au luat parte la manifestările de la Debrecen și Hajdúböszörmény și au depus coroane de flori.
În municipiul Debrecen, reședința județului Hajdu-Bihar şi al doilea cel mai mare oraş al Ungariei, au fost depuse coroane la monumentul ostașului român, denumit în limbaj popular “Fecioara albă”, monument aflat în Piața Bocskai, din centrul municipiului. La ceremonie au participat în calitate de reprezentant ai Primăriei Debrecen, domnul dr. Fauszt Zoltan, secretar adjunct al Primăriei Debrecen, în numele căreia a depus o coroană comemorativă. În continuare s-a făcut deplasarea la Cimitirul Municipal din Debrecen, unde la „Monumentul ostașului român căzut la datorie”, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului, a avut loc o slujbă religioasă, au fost depuse coroane și de asemenea ținut un moment de reculegere.
În aceeaşi zi, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi către viceprimarul Sores Istvan. La ceremonia desfăşurată în “Cimitirul soldatului român” au participat reprezentanţii primăriei locale, reprezentanţi ai poliţiei locale şi media locală. Au fost depuse coroane la monumentele aflate în aceeaşi incintă. Cu această ocazie, viceprimarul Sores Istvan a subliniat bunele relaţii ale administraţiei locale cu Consulatul General al României la Gyula.


La manifestarea comemorativă de la Săcal (Korosszakal), desfășurată la Monumentul eroilor situat în incinta Bisericii Ortodoxe Române din loalitate, au luat parte credincioși din localitate și elevi de la Școala Generală Bilingvă, condusă de prof. Ioan Cozma. Monumentul eroilor români din Săcal a fost inaugurat la data de 1 noiembrie 2020. Diplomatul român, însoțit de autorităţile prezente, au vizitat cu această ocazie școala din localitate, la care învață copiii românilor din Săcal, Bedeu (Bedo) și Korosnagyharsany. La manifestare au fost prezenți un grup de elevi de la Şcoala din, însoțiți de noul director al școlii, Ioan Cozma.
În data de 19 octombrie 2022, CG Gyula a organizat o ceremonie de depunere de coroane la monumentul eroilor români situat în Cimitirul localității Nagykereki, jud. Hajdu-Bihar. https://www.youtube.com/watch?v=Yq072pH0bi0