Istorie în miniatură: Statuete din bronz „Regele Mihai I” dedicate susținătorilor Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș

Cinci statuete „Regele Mihai I” din bronz, lucrate cu migală până în cele mai mici detalii de sculptorul Bogdan Ioan, vor fi oferite de Asociația pentru Patrimoniu Regal Peleș susținătorilor proiectelor  din anul 2022.

Statuetele încheie un proiect de suflet al Asociației, care a început în urmă cu doi ani, și este dedicat memoriei Regelui Mihai I. Mai întâi, sculptorul Bogdan Ioan a creat o machetă din ipsos de 83 cm, care a fost oferită Majestății Sale Margareta a României. După aceea, a fost ridicată la Sinaia statuia din bronz a Regelui Mihai I. Statuia are 2,30 metri înălțime și a fost dezvelită la 25 octombrie 2021, la împlinirea unui secol de la nașterea Suveranului.

Iar acum, proiectul se închide cu cele cinci statuete de bronz. Acestea sunt însoțite de Certificat de Autenticitate și redau fidel statuia Regelui Mihai I, de la Sinaia.

Asociația noastră își arată, astfel, gratitudinea față de cei care ne-au fost parteneri în lucrările de restaurare și consolidare a patrimoniului pe care îl avem în responsabilitate.

Domeniul Regal Peleș înseamnă 150 de ani de istorie și 23 edificii unice. Un ansamblu natural și arhitectural pe care Asociația și partenerii săi îl protejează, îl mențin și îl pun în valoare pentru fiecare generație de români.

Sculptorul Bogdan Ioan a realizat cele trei proiecte în urma unui concurs internațional organizat de Asociația pentru Patrimoniu Regal Peleș în parteneriat cu Ministerul Culturii și Primăria Orașului Sinaia.

Ca și monumentul de la Sinaia, statuetele îl înfățișează pe Suveran în uniforma de Mareşal al Armatei Române, artistul evocând și de această data calitățile simbolice ale personalității Regelui Mihai I.

Suntem, deopotrivă, onorați și bucuroși să vă prezentăm, în premieră, câteva fotografii ale statuetelor Suveranului, reper al identităţii naţionale şi al istoriei României.

Comunicatul – versiune text
Certificatul de autenticitate
Foto 1
Foto 2
Foto 3

Ion Tucă
Director executiv
Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș