La summitul de la Bruxelles, preşedintele Iohannis a declarat că trebuie găsite soluții pentru a avea suficientă energie, la prețuri decente

La summitul de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, pe termen lung, trebuie găsite soluții pentru a avea suficientă energie și la prețuri decente. Trimisul RRA în capitala Belgiei, Oana Bâlă, relatează.
Reporter: Propunerea Comisiei Europene care vizează contracararea prețurilor mari la energie este bună, a declarat președintele Klaus Iohannis și a precizat că România este de acord cu noile măsuri propuse.
Klaus Iohannis: Vorbim aici de un fel de plafonare a prețului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariția unor prețuri exagerat de mari. Avem, în același timp, un început de reglementare care decuplează piața gazului de piața electricității. Avem o propunere de achiziții solidare, o platformă de achiziție comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei.
Reporter: Șeful statului a subliniat că este nevoie de un plan pentru viitor, pentru că subvențiile și măsurile extraordinare nu pot fi aplicate pe termen lung. El s-a referit, în acest context, la diversificarea resurselor energetice, energie verde sau exploatarea gazelor din Marea Neagră./asalar.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 21 octombrie)