André-Jacques Garnerin, primul om care a sărit cu parașuta

Se întâmpla în 22 octombrie 1797, la Paris.

Înainte de aceasta, scrieri istorice indică încercări de a proiecta sau de a sări cu un astfel de dispozitiv, în mai multe zone ale lumii.  O legendă chinezească face referire la evadarea împăratului Sun al Chinei, dintr–un turn înalt, cu ajutorul a două parașute confecționate din frunze de bambus, în urmă cu peste 4000 de ani. Tot în literatura chinezească  se regăsește informația că în anul 1306 î.H., în timpul festivităților organizate în onoarea împăratului Fo-Kien, un acrobat chinez a efectuat mai multe salturi reușite cu un fel de umbrelă de mari dimensiuni. Leonardo da Vinci a conceput și el schița unei parașute, iar francezul Louis-Sebastien Lenormand a confecționat primul astfel de dispozitiv din două umbrele, cu care a sărit  dintr-un copac în anul 1783.

André Jacques Garnerin s-a născut la 31 ianuarie 1769, la Paris. Student al profesorului Jacques Charles, (1746-1832), inventatorul aerostatului cu hidrogen, a fost pasionat de pilotarea baloanelor cu aer cald, fiind numit aeronaut oficial al Franței. De-a lungul carierei sale, André Jacques Garnerin a lucrat în special cu fratele sau, Jean-Baptiste-Olivier Garnerin.

La începutul anului 1797, André-Jacques Garnerin a efectuat primele experiente, la Paris, cea finală constând în lansarea cu paraşuta a câinelui său, care a avut o aterizare fără probleme.

Dupa aceasta tentativă reuşită, André-Jacques Garnerin s-a încumetat, la 22 octombrie 1797, să încerce pe propria piele invenţia, sărind de la 1000 de metri, spre spaima spectatorilor din parcul Monceau. Saltul a fost făcut cu ajutorul unei parașute din mătase, cu un diametru de aproximativ șapte metri, atașată la un balon. A reușit să aterizeze relativ bine cu „cearșaful său zburător”, alegându-se doar cu o entorsă.

În anul următor, împreună cu fratele său, Jean Garnerin (1766-1849), a realizat o paraşută cu nacelă, prevazută cu un orificiu central în velură, dându-i, astfel, o stabilitate asemănătoare cu cea realizată astăzi, la paraşutele moderne. Garnerin şi-a brevetat invenţia în 1802, astazi acest document fiind păstrat la Muzeul Institutului Naţional Francez al proprietăţii Industriale. André-Jacques Garnerin şi-a continuat activitatea de aeronaut şi paraşutist până la 18 august 1823, când a încetat din viață.

Soţia sa, Jeanne Garnerin, care l-a însoţit în multe din călătoriile sale cu balonul, a fost prima femeie care, la 10 noiembrie 1798, a sărit cu paraşuta dintr-un balon. Primul aeronaut care şi-a salvat viaţa folosind o paraşută a fost polonezul Kuparenko, care a sărit din nacela unui balon avariat. Google l-a sărbătorit, în 22 octombrie 2013, pe Garnerin, printr-un „doodle”, la împlinirea a 216 ani de la primul salt cu parașuta. (Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Andre-Jacques-Garnerin

historia.ro
https://www.history.com/this-day-in-history/the-first-parachutist