Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Numărul cetăţenilor ucraineni care au fugit din calea războiului şi care s-au angajat în companiile româneşti a ajuns la peste 4.630, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi. Adăugând şi contractele cetăţenilor ucraineni, încheiate înainte de declaţnşarea războiului, totalul este de peste 6.230.

Datele prezentate de ministrul Muncii arată că peste 1.200 de persoane s-au angajat în industria prelucrătoare românească, în timp ce peste 800 lucrează pentru firmele de construcţii. Cei mai mulţi dintre refugiaţi, peste 1.500, şi-au găsit un loc de muncă în municipiul Bucureşti.

2) Războiul din Ucraina şi creşterea inflaţiei au împins în sărăcie peste 4 milioane de copii din Europa de Est şi Asia Centrală, inclusiv din România, potrivit unui raport difuzat luni de agenţia Naţiunilor Unite pentru copii UNICEF. Cifra, reprezentând o creştere de 19% faţă de 2021, arată că minorii poartă cea mai grea povară a conflictului, notează UNICEF. Studiul include date din 22 de ţări din regiune. Impactul războiului a fost deosebit de grav pentru copiii din Rusia şi Ucraina. În Rusia, 2,8 milioane de copii trăiesc în gospodării sub pragul sărăciei, potrivit studiului. În Ucraina, o jumătate de milion de copii trăiau în sărăcie, urmată de România cu 110.000 de copii. Creşterea puternică ar putea conduce la moartea a 4.500 de copii înainte de împlinirea unui an de viaţă, a avertizat UNICEF.

Directorul regional UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală, Afshan Khan, a apreciat că consecinţele economice ale războiului au un impact devastator asupra copiilor. Copiii din întreaga regiune sunt ‘măturaţi’ de acest război groaznic. Dacă nu sprijinim aceşti copii şi familii acum, creşterea abruptă a sărăciei copiilor va conduce aproape sigur la pierderea de vieţi, educaţie pierdută şi viitor pierdut. Unul din trei copii născuţi şi crescuţi în sărăcie îşi va trăi viaţa ca adult în sărăcie, conducând la un ciclu intergeneraţional de dificultăţi şi lipsuri, notează studiul. ‘Trebuie să protejăm şi să extindem sprijinul social pentru familiile vulnerabile înainte ca situaţia să se înrăutăţească şi mai mult, a mai spus Khan.

3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.