Agenda parlamentară

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, este așteptat astăzi la audieri în Camera Deputaților pentru a da explicații legate de opiniile sale asupra modului în care s-ar putea încheia conflictul din Ucraina.

Invitația la ‘Ora guvernului’ a fost făcută de USR, după ce ministrul a declarat că negocierea reprezintă singura șansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina. Agenda parlamentului mai prevede pentru următoarele zile discuții referitoare la piața de energie și la plafonarea prețului la lemnele de foc. Iulia Gherman are detalii.

Reporter: Ordonanța de urgență referitoare la plafonarea prețurilor la energie se află de mai multe săptămâni în atenția Camerei Deputaților în calitate de for decizional, dar votul este amânat în așteptarea unor decizii finale la nivelul Uniunii Europene. Între timp, AUR a inițiat la Comisia de cercetare a abuzurilor din Senat o serie de discuții cu participarea responsabililor din domeniul energiei.

Președinta comisiei, senatoarea Rodica Boancă: Cetățenii ne-au transmis, și cred că nu doar nouă, sesizări în care nu doar anunță prețurile exorbitante ale facturilor, dar spun că nu înțeleg formula de calcul și că, înainte de această plafonare, înțelegeau cât plătesc, cât consumă și era cumva un echilibru.

Reporter: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține ideea unei reglementări a pieței de energie și prelungirea măsurilor din ordonanța guvernului pe această temă pentru doi ani.
Marcel Ciolacu: Eu îmi doresc ca această ordonanță s-o prelungim până în anul 2025 și îmi mențin părerea că trebuie căutată o soluție de reglementare. Poate, la Comisia Europeană, vine o soluție de reglementare la fel, pe doi ani.

Reporter: Modificări în parlament se așteaptă și asupra ordonanței prin care guvernul a plafonat prețul lemnului de foc la 400 de lei pentru metru cub. Documentul se află la Senat, ca prim for sesizat, iar reprezentanții PNL și PSD, nemulțumiţi că actul normativ nu corespunde înțelegerii din coaliție, anunță că vor depune amendamente. Liberalii ar vrea includerea unui sistem de compensare pentru firmele din domeniu, în timp ce social-democrații pledează pentru extinderea ajutorului de stat acordat persoanelor vulnerabile cu venituri mici./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 octombrie