Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) De la începerea conflictului din Ucraina, aproape 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Din 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise peste 78.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. În acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 27%.

2) Centrul de Urgenţe Sociale al Asociaţiei Institutul Bucovina facilitează medierea pe piaţa muncii pentru refugiaţii ucraineni, beneficiari ai serviciilor suport. Consilierii vocaţionali ai Asociaţiei Institutul Bucovina au fost prezenţi recent la ‘Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi’, organizată în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, la Suceava (nordul României). Specialiştii din partea mai multor ONG-uri şi instituţii au discutat cu publicul sucevean despre oferta de locuri de muncă şi serviciile suport pentru angajare, oferite în plan local. Membrii asociaţiei, care gestionează totodată activitatea Centrului de Urgenţe Sociale Suceava, alături de traducători, au iniţiat un dialog cu refugiaţii ucraineni, facilitând medierea cu angajatorii prezenţi la faţa locului. Mulţi dintre aceştia şi-au exprimat dorinţa de a găsi un loc de muncă în România, existând disponibilitate şi deschidere din partea angajatorilor, pentru a-i integra în echipă.

Asociaţia Institutul Bucovina, furnizor licenţiat de servicii sociale, oferă, încă din luna martie, servicii suport pentru refugiaţii ucraineni, prin intermediul Centrului de Urgenţe Sociale Suceava, după cum urmează: diagnoză, evaluare şi consiliere; acordare de sprijin material; facilitare acces la resurse pentru categorii de refugiaţi din grupuri dezavantajate; servicii de informare pentru situaţii de urgenţă.

Până în prezent au fost sprijinite peste 260 de familii refugiate, prin intermediul a mai mult de 1700 servicii suport de incluziune socială. Totodată, în cadrul Centrului de Urgenţe Sociale Suceava, Asociaţia Institutul Bucovina organizează ore de limba româna pentru adulţi şi clase de tip afterschool pentru copii – unde aceştia învaţă limba română, limba engleză şi participă la ateliere de creaţie. Integrarea şi medierea pe piaţa muncii reprezintă o altă prioritate a în agenda de lucru a asociaţiei, precum şi înregistrarea copiilor preşcolari la grădiniţă şi afterschool, astfel încât mamele copiilor să îşi poată găsi un loc de muncă.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internațional