EURACTIV: Ministrul apărării din România demisionează după o ceartă cu președintele

Ministrul apărării Vasile Dîncu a demisionat, susținând că nu poate colabora cu președintele Klaus Iohannis, care, conform constituției românești, e comandantul suprem al armatei.
În textul demisiei, postat pe pagina lui de Facebook, Dîncu își motivează gestul prin „imposibilitatea colaborării cu președintele României, comandantul suprem al armatei”. El a declarat că se retrage pentru a nu afecta în nici un fel procesul decizional și pentru a nu bloca o serie de proiecte necesare pentru funcționarea optimă a ministerului și armatei.
Totuși, într-un interviu acordat ulterior pentru Agerpres, Dîncu a declarat că Iohannis nu l-a învinovățit și că nimeni nu i-a cerut demisia.
Pe de altă parte, decizia lui survine la două săptămâni după ce Iohannis afirmase că unii oficiali români ar trebui să mai citească revista presei pentru a înțelege poziția oficială a României și a UE în privința invaziei ruse din Ucraina. Președintele a făcut declarația după ce fusese întrebat de presă despre niște comentarii recente ale lui Dîncu, care afirmase că unica șansă de pace a Ucrainei o constituie negocierile cu Rusia.
N-a fost singura declarație controversată a fostului ministru după pornirea războiului din Ucraina, însă a dus la mai multe îndemnuri de a-și da demisia. Deși nu i-au cerut public demisia, atât premierul Nicolae Ciucă cât și liderul social-democraților (PSD), dintre care face parte și Dîncu, au criticat declarația fostului ministru.
Premierul, fost ministru al apărării și general, va prelua portofoliul apărării ca interimar până la desemnarea unui nou ministru.
Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)
https://www.euractiv.com/section/all/short_news/romanian-defence-minister-resigns-after-spat-with-president/

EURACTIV (Belgia), 25 octombrie 2022
Traducere: Andrei Suba