Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – gazda lansării volumului „ABC-ul jurnalismului”

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București a fost gazda lansării volumului „ABC-ul jurnalismului”, eveniment organizat de Konrad Adenauer Stiftung Media Programme SEE. La eveniment au participat conf. univ. dr. Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, conf. univ. dr. Liana Ionescu, redactorul ediției în limba română a manualului, profesor al SNSPA, dr. Hendrik Sittig, coordonatorul programului pentru media în Europa de Sud-Est al Konrad-Adenauer-Stiftung-Sofia și dr. Christopher Nehring, Universitatea din Sofia. Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. Romina Surugiu, prodecan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

„ABC-ul jurnalismului” este un manual care conține informații de bază pentru breasla jurnaliștilor, capitolele principale ale acestuia fiind: „Sistemul mass-media în tranziție”, „Cunoștințe despre jurnalism”, „Jurnaliștii și publicul lor”, „Fundamentele economice ale mass-media”, „Managementul redacțiilor și marketingul”, „Concepte redacționale: teme și strategii”, „Organizarea redacțională și lucrul integrat”, „Documentarea și investigarea jurnalistică”, „Prezentarea: forme de redactare jurnalistică”, „Comunicarea: implicarea publicului”, „Provocări actuale în jurnalism”, „Jurnalismul ca profesie”, „Relațiile publice, ca domeniu de activitate jurnalistică”, „Cinci întrebări despre viitorul jurnalismului”.

Editorul coordonator al volumului este Claudia Mast, prof. univ. dr. emerit, conducătoare a Departamentului de Științe ale Comunicării al Universității din Stuttgart-Hohenheim.

„Apariția acestui manual de jurnalism în ediția sa în limba română constituie un bun prilej în a pune în dezbatere libertatea presei în România și în regiune, gradul de independență și de profesionalizare al jurnaliștilor din țara noastră.”, a declarat Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Liana Ionescu, redactorul ediției în limba română a volumului „ABC-ul jurnalismului” a adăugat: „Jurnalismul este abordat în acest manual din multiple perspective, ca practică mai ales, dar și ca analiză sociologică. Este o carte despre profesionalizarea jurnalismului, cum trebuie făcut, după ce criterii să ne ghidăm, după ce standarde”.

De asemenea, dr. Hendrik Siting a susținut că „Este important ca jurnaliștii români să respecte cât mai mult principiile de bază ale profesiei. Presa din România trebuie să fie liberă, ca în orice societate democratică, care respectă pluralismul opiniilor”.

Volumul „ABC-ul jurnalismului” este tradus din limba germană cu ajutorul Konrad Adenauer Stiftung și a fost pus la dispoziție, în mod gratuit, tuturor profesorilor și studenților care au participat la evenimentul de lansare.

Lansarea volumului „ABC-ul jurnalismului” a fost urmată de o conferință-dezbatere pe tema „Disinformation: From the Cold War to the War in Ukraine” („Dezinformarea: de la Războiul Rece la Războiul din Ucraina), susținută de dr. Christopher Nehring, jurnalist Deutsche Welle, redactor-invitat la Ziare.com, lector „Media, Disinformation and Secret Services”, Sofia University, Adenauer Fellowship.

Conferința le-a prezentat studenților și invitaților mecanisme ale dezinformării, expunerea la știri false și propagarea lor prin intermediul mass-media. A fost pus accentul pe situația din Ucraina, pe ideea unui război hibrid și a unor narațiuni fale care au fost analizate și demontate de către specialiștii în domeniu.

Dr. Christopher Nehring a menționat în mod expres că era digitală nu este doar o e epocă a informației în masă, din abundență, și a libertății de informare, ci și a dezinformării, a noii cenzuri, a manipulării și a influenței ascunse. Potrivit acestuia, în relația dintre mass-media și serviciile secrete se pot observa câteva asemănări în modul de lucru, precum: controlul, supravegherea, achiziția de informații, dezinformarea și altele. „Ele ar trebui folosite în mod responsabil de către jurnaliști, aceștia nu ar trebui să uite să pună accent pe adevărul faptelor, pe o prezentare echilibrată a faptelor”, a spus dr. Nehring.  În acest sens, Antonio Momoc, decanul FJSC precizând că: „Jurnaliștii profesioniști care au asumat și internalizat valorile profesiei încă din perioada formării lor, precum: acuratețea, documentarea, verificarea informațiilor, sunt primi care vor demasca propaganda, încercările de intoxicare ale publicului, minciunile, punând în prim-plan adevărul și interesul public al cetățenilor. Facultatea noastră are o misiune esențială în democrație, aceasta are rolul de forma jurnaliști. Etica profesională este foarte importantă. Misiunea FJSC este una strategică, de formare a unor jurnaliști și comunicatori responsabili”.

FJSC este prima facultate de jurnalism înființată după 1989, fiind recunoscută pe plan național și internațional, drept un spațiu al formării profesionale, pentru domeniul științe ale comunicării, la cele mai înalte standarde. Universitatea din București este prima universitate din țară, din punctul de vedere al formării și al cercetării la nivel academic, așa cum indică exercițiile de clasificare instituțională ale Ministerului Educației Naționale.

 (Autor: Cătălin Tuluc)