Revista presei internaționale, 28 octombrie 2022

Putin afirmă că “Occidentul este implicat într-un joc periculos, sângeros și murdar”. Citându-l, cotidianul american The New York Times informează că, „joi, președintele rus a rostit un important discurs în cadrul Clubului Valdai, un institut de cercetări afiliat Kremlinului”. În opinia aceluiași ziar, discursul ar fi fost menit „să arate măsura în care președintele rus ar dori să continue războiul din Ucraina astfel încât să nu riște o înfrângere”. Un alt ziar american, USA Today, afirmă că, de altfel, „purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunțase deja că discursul promite să fie unul foarte important, dar, potrivit agenției ruse de presă TASS, el nu oferise și alte amănunte”. Referindu-se la același eveniment, cotidianul francez Le Monde afirmă că „președintele rus a lansat un atac virulent la adresa Statelor Unite și a aliaților lor, acuzându-le că încearcă să blocheze dezvoltarea altor civilizații și sunt orbite de colonialism”. „Rusia nu înfruntă Occidentul, Rusia își apără doar dreptul de a exista”, ar fi subliniat Putin, citat de același ziar.
Dar să vedem ce spune și presa rusă. Ziarul moscovit Pravda îl citează pe același Dmitri Peskov, care ar fi subliniat că „discursul lui Putin este atât de important, încât acesta va trebui recitit și studiat timp de câteva zile”. O altă publicație moscovită, Izvestia, îl citează pe Vladimir Putin, care ar fi spus că, „în ultimii ani, Occidentul a luat o serie de măsuri care au agravat situația pe plan mondial, respectiv, incitarea populației din Ucraina, provocări în Taiwan și destabilizarea piețelor energetice”. La rândul său, ziarul rusesc Kommersant notează că, potrivit declarațiilor lui Putin, „cu cât operațiunea specială din Ucraina va fi tergiversată, cu atât Kievul va deveni mai puternic, iar, pentru Rusia, situația s-ar înrăutăți. ‚Lumea asistă la o degradare a instituțiilor internaționale, la erodarea principiului securității colective și la înlocuirea dreptului internațional prin niște așa-zise reguli, astfel încât mai marii lumii să poată trăi de capul lor și să se sustragă oricăror reglementări’”, a subliniat președintele rus, citat de același ziar.
O altă știre îngrijorătoare ne parvine tot din Rusia. Citat de agenția britanică de presă Reuters, Igor Secin, șeful gigantului petrolier Rosneft, ar fi declarat că, „la momentul potrivit, Taiwanul va reveni la patria-mumă”. Iar oficiosul chinez China People’s Daily pare să-i dea dreptate, notând că „Statele Unite au ridicat bariere împotriva Chinei în diverse sectoare și, mai rău, SUA a exploatat problema Taiwanului pentru a stârni dispute in regiune, dând o grea lovitură păcii și stabilității din Asia”.
În sfârșit, să ne deplasăm acum în celălalt capăt al Europei, respectiv, în Marea Britanie, unde recenta învestire a noului premier, Rishi Sunak, pare să schimbe opiniile britanicilor. „În privința migrației, ar trebui să urmăm modelul Franței și al Greciei, ar fi declarat noul ministru britanic al imigrației, Robert Jenrick”, citat de cotidianul The Times. Potrivit aceluiași ziar, „el a invocat sumele uriașe cheltuite de guvern pentru a-i caza pe imigranți în hoteluri”. În ceea ce îl privește, „premierul Rishi Sunak este de părere că s-ar putea ca o educație mai bună să fie minunea salvatoare”. Citat de The Times, premierul a spus că „se gândește la un nou tip de bacalaureat britanic și la o rețea a instituțiilor tehnice de elită care să transforme învățământul profesional”. Deocamdată însă, premierul britanic pare să își încalce promisiunile. Un alt ziar britanic, The Guardian, afirmă că, „deși a promis că va face o prioritate din protecția mediului, premierul Sunak a anunțat că nu va participa la COP 27, respectiv, la Conferința ONU dedicată schimbării climei, programată peste două săptămâni”. Iar săptămânalul francez L’Express are presimțiri sumbre, drept care scrie: “Pentru Partidul Conservator, o otravă lentă pe nume Brexit. Conservatorii continuă să suporte consecințele minciunilor despre binefacerile ieșirii din Europa”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)/adanga/dsirbu