Ceremonii speciale de comemorare a Armistițiului de la 1918 și cu ocazia centenarului decernării „Croix de guerre” orașelor Galați, Giurgiu și Iași

Ambasada Franței în România comemorează Armistițiul Primului Război Mondial și marchează centenarul acordării decorației „Croix de guerre” orașelor Galaţi, Giurgiu și Iași, în cadrul unor ceremonii speciale care vor avea loc în perioada 2-17 noiembrie.

Astfel, prima ceremonie din această serie va avea loc la Galaţi, pe 2 noiembrie, la careul militar francez din cimitirul Eternitatea, în prezența ambasadoarei Franței la București, Laurence Auer, și a unui detașament de militari francezi dislocați în România. Evenimentul va marca şi centenarul acordării înaltei distincții „Croix de guerre” orașului Galați de către generalul Henri Mathias Berthelot, în numele guvernului francez, pentru eroismul demonstrat în timpul Primului Război Mondial.

Pe 10 noiembrie, o ceremonie similară va fi organizată la Giurgiu, la Mausoleul Eroilor în prezența ambasadoarei Franței în România și al unui detașament de militari francezi. Comemorarea va aduce un omagiu soldaților francezi căzuți la datorie în România și va evoca actele de curaj ale camarazilor de arme români. 

Armistițiul Primului Război Mondial va fi comemorat și la București, pe 12 noiembrie, la cimitirul Bellu și cimitirul militar Pro Patria. Ambasadoarea Franței, Laurence Auer, ambasadorul  Germaniei, Peer Gebauer, și ambasadorul Bulgariei, Radko Todorov Vlaykov, vor participa la o ceremonie comună a celor trei ţări. care va aduce omagiu militarilor francezi, germani și bulgari căzuți la datorie, dar și tuturor civililor, victime ale violenței Marelui Război.

La Iași, ceremonia de comemorare a Armistițiului de la 1918, care va marca și centenarul acordării distincției „Croix de guerre” acestui oraş, va avea loc pe 14 noiembrie, la careul militar francez din Cimitirul Eternitatea, cu participarea Ambasadoarei Franței în România, Laurence Auer, şi a unui detașament de militari francezi. 

Pe 17 noiembrie, la Constanţa, Armistițiul Marelui Război va fi comemorat în cadrul unei ceremonii speciale care va avea loc la careul militar francez din Cimitirul Central. La eveniment vor participa reprezentanți ai Ambasadei Franței și un detașament de militari francezi.  

Despre Armistiţiul de la 11 noiembrie 1918

Ziua de 11 noiembrie 1918, sfârşitul Primului Război Mondial, este sărbătorită în Franţa sub numele de „Armistice”. Primul armistițiu de la Compiègne (în franceză Armistice de Rethondes) a fost încheiat la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German şi cele două puteri occidentale, Franţa şi Marea Britanie. În prezent, Armistiţiul este în continuare comemorat la 11 noiembrie, accentul fiind pus însă pe menținerea păcii, prietenia între popoare și cinstirea memoriei eroilor. Din 2006, ziua de 11 noiembrie este, de asemenea, consacrată, omagierii tuturor celor care s-au jertfit pentru Franța.

În România, cei 531 de soldați francezi căzuți în timpul Primului Război Mondial sunt înhumați în cimitire din București, Constanța, Galaţi, Iaşi, Slobozia şi Timişoara. Unii dintre aceștia au făcut parte din unitatea generalului Henri Mathias Berthelot în misiunea sa de asistenţă a armatei române între 1916 şi 1918, oferind consiliere și formări, dar și un prețios ajutor medical atât pentru militari, cât și pentru civilii români.

Gabriela Dita

 Chargée de communication

Service de presse de l’Ambassade de France en Roumanie                                                          

gabriela.dita@diplomatie.gouv.fr

tel: 021. 303.1020

mob : 0752 318 539

facebook.com/France.Romania

twitter.com/FranceRomania

instagram.com/ambasadafrantei/