Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Asociaţia umanitară ‘Invincibilii’, în parteneriat cu Primăria Bistriţa (nord-vestul României), au organizat, în parcul municipal, un maraton caritabil care a avut ca scop sprijinirea copiilor refugiaţi din Ucraina. Acţiunea, denumită ‘Maratonul copiilor’, a avut ca motto un citat din opera lui Feodor Dostoievski: ‘Sufletul se reface în prezenţa copiilor’.

La maraton au fost invitaţi şi copii ai refugiaţilor din Ucraina care s-au stabilit temporar pe raza judeţului. Peste 400 dintre ucrainenii care s-au refugiat în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt angajaţi, în prezent, la firme din domeniul echipamentelor auto şi cel textil, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean a înfiinţat, începând din martie, un centru educaţional de sprijin destinat copiilor acestora, la o şcoală gimnazială din municipiul Bistriţa.

2) Comisia Europeană, împreună cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), au lansat recent un studiu de pre-fezabilitate pentru a evalua cum pot fi conectate mai bine reţelele feroviare din Ucraina şi Republica Moldova cu reţeaua transeuropeană de transport. Ecartamentul şinelor de cale ferată din majoritatea UE este diferit de cel din ţările din fosta URSS, ceea ce face dificilă livrarea mărfurilor în ambele direcţii. Această problemă poate fi rezolvată prin extinderea ecartamentului şinelor de cale ferată din UE peste graniţele Poloniei şi României în Ucraina şi Republica Moldova.

Studiul de pre-fezabilitate este un pas important în pregătirea unei mai bune conectivităţi între UE şi Ucraina şi Republica Moldova după război. Astfel pregătim cadrul pentru soluţii pe termen lung, sprijinim Ucraina în schimburile comerciale de după război şi reconstrucţia ţării, a declarat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

JASPERS, divizia de consultanţă tehnică a BEI, este responsabilă de finalizarea studiului de pre-fezabilitate până în mai 2023, în cooperare cu toate ţările implicate. În iulie 2022 Comisia Europeană şi-a modificat propunerea legislativă din decembrie 2021 privind revizuirea Regulamentului pentru dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, în ideea prelungirii a 4 coridoare de transport până în Ucraina şi Republica Moldova. Printre modificările avute în vedere se numără prelungirea Coridorul Marea Nordului – Marea Baltică via Lvov şi Kiev până la Mariupol, prelungirea Coridorului Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee până la Odesa via Lvov şi Chişinău, precum şi prelungirea coridoarelor Marea Baltică-Marea Adriatică şi Rin-Dunăre până la Lvov.

3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.