Speculațiile din spațiul public în legătură cu pensiile ar putea duce la destabilizarea activității instanțelor și parchetelor (Cătălin Predoiu)

„Radiojurnal” – Realizator: Gabriela Mitrovici
Realizator: Ministrul justiției a atras recent atenția că speculațiile din spațiul public în legătură cu problematica pensiilor ar putea duce la destabilizarea activității instanțelor și parchetelor, prin pensionări în masă în cadrul sistemului judiciar. În aceste condiții a atras atenția numărul mare de cereri de pensionare înaintate în aceste zile Consiliului Superior al Magistraturii.
Reporter: Mihaela Enache – Sunt 65 de astfel de solicitări pe ordinea de zi a ședinței de joi a secției pentru judecători din CSM. Între cei care le-au înaintat se regăsesc un membru al consiliului, Gabriela Baltag, și patru magistrați ai instanței supreme. Secția pentru procurori a aprobat deja marți șapte cereri de pensionare ale unor magistrați, între care fostul procuror la secția specială, Adina Florea sau fostul șef al DIICOT, Felix Bănilă. Îngrijorările reprezentanților din sistemul de justiție au fost discutate la sfârșitul săptămânii trecute de reprezentanții principalelor instituții din sistem. În urma întâlnirii, ministrul Cătălin Predoiu a precizat că în acest moment nu există în dezbatere sau în procedură de avizare ori de adoptare niciun proiect de act normativ cu efect sau impact pe actualele reguli aplicabile pensiilor din sistemul judiciar și puterea judecătorească, de asemenea, că orice proiect în acest domeniu are de parcurs numeroase etape înainte de adoptare, iar avizul Ministerului Justiției se va da doar ținând cont aspecte ca asigurarea independenței magistraților și a eficienței sistemului judiciar, dar și de faptul că pensia de serviciu este un element constitutiv al statutului de independență a magistratului. Ministrul justiției a făcut un apel la responsabilitate publică în dezbaterea acestor teme, inclusiv din partea magistraților./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 noiembrie)