Ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, a vizitat Centrul Național de Instruire de la Cincu

Realizator: Mira Gomboș – Ministrul forțelor armate franceze s-a aflat joi în țara noastră, unde a avut întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă, dar și cu ministrul apărării, Angel Tîlvăr. Vizita a avut loc în contextul în care Franța conduce grupul de luptă al NATO din România, constituit începând cu luna mai în scopul descurajării și apărării ca urmare a invaziei ruse din Ucraina. În cursul dimineții oficialul francez a fost în județul Brașov, la Centrul Național de Instruire de la Cincu, relatează corespondentul RRA, Cătălin Purcaru.
Reporter: Cooperarea în domeniul apărării rămâne esențială, mai ales în contextul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și trebuie să oferim răspunsul la această provocare de securitate fără precedent – a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr. Ministrul român a adăugat că accentul trebuie pus inclusiv pe cooperarea în cadrul Uniunii Europene, prin identificarea de noi oportunități de colaborare în plan bilateral.
Angel Tîlvăr: Situația din Ucraina a demonstrat încă o dată importanța complementarității dintre Uniunea Europeană și NATO, Uniunea Europeană având un rol esențial în susținerea și sprijinul Ucrainei în cadrul abordării integrate.
Reporter: Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a subliniat, la rândul său, că agenda bilaterală este de nivel NATO, cu o abordare pentru securitate. Demnitarul francez a atras atenția că bazinul Mării Negre devine un spațiu de conflict, fiind un punct de atenție pentru statele membre NATO și Uniunii Europene.
Sébastien Lecornu: Trebuie să dezvoltăm o agendă comună, cu experiențele puse în comun și cu capacitatea industrială. Am semnat cu predecesorul dumneavoastră în iunie o scrisoare de intenție pentru submarine și alte angajamente au fost stabilite în ceea ce privește corvetele. Avem așadar o agendă plină de nivel NATO, cu o abordare securitară.
Reporter: Ministrul Sébastien Lecornu a subliniat totodată, importanța apărării sol-aer, susținând că aceasta rămâne o miză strategică pentru mulți ani./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie)