BVB continuă procesul de digitalizare pentru a le permite investitorilor să participe şi să voteze online la AGA

Bursa de Valori Bucureşti continuă procesul de digitalizare pentru a le permite investitorilor să participe şi să voteze online la Adunările Generale ale Acţionarilor organizate de companiile listate pe bursă.

Responsabilii instituţiei spun că în acest fel acţionarii vor avea acces mai simplu şi mai rapid la deciziile privind companiile în care investesc. Iulian Olescu transmite:

Reporter: Directorul general al Bursei de la București, Adrian Tănase, spune că, pentru a se facilita accesul investitorilor, un element important este digitalizarea tuturor proceselor incidente investițiilor în piața de capital, iar votul în cadrul adunărilor generale ale acționarilor este unul dintre cele mai importante. Soluția digitală anunțată astăzi va fi integrată cu o platformă de identificare a investitorilor în piața de capital, implementată la nivelul Depozitarului Central.

Silvia Buicănescu, director general al Depozitarului Central: În cadrul acestei platforme se pot crea conturi de utilizator de către investitorii persoane fizice în urma unui proces de identificare foarte riguros, conturi prin intermediul cărora investitorii pot participa şi vota online la adunările generale unde au deţineri şi la care emitenţii au ales să folosească soluţia eVote. Scopul nostru este într-adevăr de a facilita accesul investitorilor la procesul decizional în cadrul companiilor care au investit.

Reporter: Directorul general al BVB, Adrian Tănase, explică faptul că platforma de identificare a investitorilor va fi utilizată și în alte direcții.

Adrian Tănase: Să ajutăm potențialii investitori în piaţa de capital să-și deschidă conturi de tranzacționare. Deci vrem cu acest profil unic care va exista la nivelulul Depozitarului Central, un investitor să poată să-și deschidă conturi de tranzacționare la mai mulți brokeri; dacă vrea să-și deschidă trei conturi să nu treacă de trei ori printr-un proces de identificare.

Reporter: Aplicația digitală adoptată astăzi și de BVB își propune să modernizeze prin tehnologie modul de interacțiune al investitorilor cu principalele instituții ale pieței de capital pentru o mai simplă și rapidă coordonare./csimion/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie