ROBOR la 3 luni şi ROBOR la 6 luni, în scădere

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut ușor astăzi și a ajuns la 8,16% pe an. Şi ROBOR la 6 luni a coborât la 8,28% pe an, potrivit datelor Băncii Naționale.

Reporter: Scăderea celor doi indicatori importanți în calculul ratelor plătite în cazul unui împrumut luat de la bancă are loc după câteva zile de mici fluctuații în jurul valorilor record atinse la mijlocul săptămânii trecute, când ROBOR la 3 luni a ajuns la 8,21% pe an, iar cel la 6 luni la 8,31% pe an.

Spre comparație, la începutul anului indicele la 3 luni era de aproape 3 ori mai mic. În urmă cu două zile, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat începerea unei investigații la sediul băncilor care contribuie la calculul indicelui ROBOR. El a afirmat că acțiunea nu vizează creșterea dobânzilor, normală în această perioadă în opinia sa, ci dacă au existat înțelegeri între actorii de pe piață care să ducă la creșteri mai mari decât cele justificate.

Pe plus este și indicele de referință pentru creditele consumatorilor, pe scurt IRCC. Valoarea acestui indicator, introdus în 2019, este de 4,06% pe an, în urcare față de cea din urmă cu trei luni, de 2,65%./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie