SCHENGENVISA INFO: România aprobă proiectul de lege privind participarea la Sistemul de Informații Schengen

Guvernul României a aprobat un proiect de lege privind participarea țării la Sistemul de Informații Schengen (SIS).

Potrivit unui comunicat de presă emis de autorități, proiectul a fost aprobat miercuri, 2 noiembrie, transmite SchengenVisaInfo.com.

Autoritățile au informat că proiectul de lege asigură cadrul legal necesar pentru participarea României la schimbul de date cu statele membre ale Spațiului Schengen.

În plus, autoritățile române au subliniat că proiectul de lege include reglementări care vizează creșterea eficienței SIS, consolidarea protecției datelor, precum și extinderea drepturilor de acces.

„Toate aceste îmbunătățiri sunt acum transpuse, prin acest proiect de lege, la nivel național, asigurând alinierea Sistemului Informatic Național de Semnalări (SINS) la Sistemul de Informații Schengen”, se arată în comunicatul autorităților române.

Mai mult, autoritățile au subliniat că trebuie să fie create mecanismele necesare pentru aspectele nou introduse, pentru a permite implementarea acestora.

În afară de cele menționate mai sus, se arată că, în conformitate cu noile reguli, autoritățile competente vor avea dreptul de a accesa, furniza și consulta sistemul.

Sistemul de Informații Schengen este una dintre cele mai mari baze de date ale Uniunii Europene, care conține peste 40 de milioane de alerte pentru persoane și obiecte.

Sistemul le permite autorităților să partajeze și să gestioneze informații despre persoanele dispărute și căutate și intrările ilegale în Spațiul Schengen. De asemenea, sistemul permite autorităților să partajeze și să gestioneze informații despre vehiculele furate sau pierdute și despre documentele de identitate furate.

SIS constă din trei elemente – un sistem central, sisteme SIS naționale și o rețea între sisteme. Toate țările care utilizează SIS sunt responsabile pentru configurarea și gestionarea sistemului și a structurii acestuia.

Pe lângă cele menționate mai sus, SIS permite diferitelor autorități din statele membre Schengen să îl acceseze și să introducă alerte. Autoritățile de frontieră și de migrație, autoritățile de poliție, autoritățile vamale, autoritățile judiciare și autoritățile de vize și de imigrare au dreptul de a accesa SIS.

Aceasta înseamnă că, de îndată ce României i se va aproba aderarea la sistem, autoritățile sale vor putea accesa, partaja și primi informații.

Anterior, SchengenVisaInfo.com a raportat că România se așteaptă ca o decizie finală privind aderarea la Schengen să fie luată în decembrie.

Consiliul de Justiție și Afaceri Interne a confirmat că decizia va fi luată la începutul lunii decembrie și, totodată, au fost anunțate două reuniuni UE în această lună.

SCHENGENVISA INFO (Belgia) – 3 noiembrie 2022

https://www.schengenvisainfo.com/news/romania-approves-draft-law-on-accession-to-schengen-information-system/

Traducerea: Cristina Zaharia