Vizita cancelarului german Olaf Scholz în China

Germania și-ar dori ca autoritățile din China să-și folosească influența asupra Rusiei astfel încât războiul din Ucraina să ia sfârșit, este unul dintre mesajele transmise președintelui chinez Xi Jinping de cancelarul german Olaf Scholz în scurta, dar controversata vizită pe care a făcut-o astăzi la Beijing. Vlad Drăghicescu relatează.

Reporter: Președintele Xi și cu mine suntem de acord că gesturile de amenințare nucleară sunt iresponsabile și periculoase. Prin utilizarea armelor nucleare, Rusia ar depăși o linie pe care comunitatea internațională a trasat-o împreună, a spus Olaf Scholz la Beijing. I-am spus președintelui Xi că este important ca țara lui să își exercite influența asupra Rusiei, a precizat cancelarul. Președintele Xi a pledat pentru extinderea cooperării cu Republica Federală, exprimându-și speranța că vizita va aprofunda încrederea reciprocă. Scholz a respins criticile la adresa călătoriei sale. În perioade de criză, a rămâne în dialog este cu atât mai important, a precizat cancelarul. De altfel, la Beijing, el și-a început declarația spunând: ”faptul că mă aflu aici este un lucru bun și corect”. Cancelarul este însoțit în scurta sa vizită în China de o importantă delegație de afaceri. După discuțiile cu șeful statului, Xi Jinping, cancelarul Scholz s-a întâlnit cu șeful guvernului, Li Keqiang, aflat la final de mandat.
Premierul l-a întâmpinat pe Scholz cu onoruri militare la Marea Sală a Poporului din Beijing. Vizita este mai controversată decât probabil orice altă călătorie a unui cancelar în China până acum. Dependența primei economii europene de China, țară în care companiile germane realizează o parte semnificativă din profituri, este tot mai criticată. Cu puțin timp înainte de călătorie, cancelarul german a autorizat o participație chineză la terminalul portului Hamburg, respinsă inițial de mai multe ministere federale./gpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie