https://www.homestolove.com.au/

Decorul iernatic pentru living nu trebuie să fie nici pe departe rece, sumbru sau, și mai rău, neinteresant. Permiteți sezonului de sărbătoare să se desfășoare cu scene încântătoare inspirate din basmele clasice, evocând o senzație din altă lume. Cu țesături delicate aflate parcă în derivă, metale strălucitoare și elemente teatrale jucăușe, o schemă eterică realizată cu măiestrie va adăuga o notă de magie spațiului dvs. sezonier. Frunzișul festiv, materialele opulente și paleta de culori asociate adesea cu iarna pot servi drept inspirație pentru a imprima căldură, lumină și contrast oricărei sufragerii. Doar o singură piesă de mobilier revopsită sau retapițată într-un material de lux ar putea schimba complet starea de spirit a sufrageriei „de iarnă”, oferindu-i o senzație mai confortabilă. Camera de zi devine instantaneu mai caldă și mai primitoare prin câteva ingrediente ușor de adăugat (dar și de îndepărtat odată cu sosirea primăverii). Materiale moi și pufoase, culori liniștitoare, obiecte decorative ce induc ideea de cocon, reprezintă doar câteva dintre elementele de bază pentru un living mai mult decât perfect, dar și pentru a petrece o iarnă… caldă. Chiar dacă vremea devine din ce în ce mai rece și atmosfera mai mohorâtă, parfumul de sărbătoare al iernii se va instala într-o clipită dacă îi redați casei dvs. un decor nou și potrivit vremii de afară, un spațiu prietenos și intim, cu o schemă inspirată de culori și obiecte, care să înlocuiască decorațiunile primăvăratice cu accesorii în culori calde, cu printuri de sezon și texturi moi și catifelate. Așadar, dacă erați în căutarea unor idei pentru living care să vă facă spațiul mai confortabil și reconfortant, ați ajuns la locul potrivit. Iată câteva idei, venite direct de la specialiști, care vă vor ajuta să profitați de tot ceea ce este mai bun din sezonul de iarnă, în cele mai plăcute și comode spații.


Cum să decorăm livingul pentru o iarnă ca-n povești?
Ideile de design interior ce pecetluiesc căldura și confortul unei sufragerii „de iarnă” se vor (re)găsi aproape întotdeauna în fruntea listei pentru majoritatea oamenilor – din motive evidente, dacă luăm în considerare faptul că spațiul cel mai des folosit într-o casă este livingul. Există o mulțime de metode încercate și testate pentru a face camera de zi să se simtă mai confortabilă și mai primitoare. De la culorile cu care decorați, mobilierul ales și până la iluminarea potrivită, toate pot avea un efect de transformare asupra unei zone de locuit reci și triste – mai ales dacă tot ce vă doriți este un spațiu liniștitor în care să vă relaxați la sfârșitul unei zile agitate. Tot la fel, există o multitudine de modalități sofisticate pentru a însenina un spațiu întunecat, așa că „îmbrăcați-vă” camera de zi sezonieră în nuanțe de bleumarin sofisticat, gri fumuriu, verde superb și tonuri pământii, pentru un spațiu pe cât de profund, pe atât de încântător. O altă modalitate simplă de a transforma un sanctuar de vară într-un refugiu confortabil de iarnă este să înlocuiți texturile delicate cu țesături mai grele, cum ar fi catifeaua. Perdelele „termice” și jaluzelele opace vor menține spațiul cald și vor oferi mai multă intimitate în timpul nopții.
* Jucați-vă cu modelele, culorile și texturile – Dacă, la fel ca noi, aveți o dragoste profundă pentru interioare, a ști să amestecați modele, culori și elemente texturale într-o cameră este doar una dintre multele abilități pe care trebuie să le stăpâniți, mai ales dacă doriți să creați un spațiu de zi captivant. Obținerea unui echilibru între model și culoare este cheia succesului într-un living de iarnă. Când combinați diferite modele, secretul este să folosiți „scale” diferite. Abia atunci fiecare model are capacitatea de a respira și de a nu lupta împotriva mediului înconjurător. Stratificarea texturilor ajută și la adăugarea unei doze de profunzime. Stratificarea materialelor, culorilor și a formelor oferă interioarelor dvs. o textură generală care poate defini aspectul și senzația unui spațiu. Amestecarea materialelor și stratificarea reprezintă cheia pentru ca elementele texturale să funcționeze cu orice idei de decor de iarnă existente pentru camera de zi. Textura în designul interior se referă la crearea de momente tactile care invită la atingere. Se referă la senzația, aspectul sau consistența unei suprafețe sau a unui material. Utilizarea texturii în designul interior ajută, de asemenea, ca acesta să nu fie perceput drept plat sau unidimensional. Pe lângă materiale, este important să luați în considerare și culoarea, o paletă de tonuri constând dintr-un spectru de cafeniu, gri și alb murdar putând fi mult îmbunătățită prin perechea unică de materiale. Sau, dacă utilizați mobilier dintr-o selecție de materiale organice, utilizați perne viu colorate pentru a aduce zone de lumină și umbră în cameră și pentru a contribui la textura generală a decorului dvs. de iarnă. La putere în sezonul rece, bumbacul și inul sau mohairul, catifeaua și cașmirul sunt materiale moi și potrivite pentru capricioasa iarnă. Accesoriile handmade din lână, executate personal sau achiziționate sunt must have-urile sezonului. Tricotajele creează o atmosfera caldă, primitoare, mai ales în sezonul rece când avem nevoie de confort sporit. Catifeaua, unul dintre hit-urile anului, este un material elegant, sofisticat, care transmite ideea de căldură și confort, lucru binevenit în lunile reci. Merge folosită pentru draperii, perne, canapele tapițate.
* Rearanjați mobila în jurul unui șemineu sau creați un șemineu fals – Șemineul este punctul central al unui living de iarnă – locul în jurul căruia familia și prietenii se adună în mod natural pentru o seară de conversație și relaxare, centrul care ne atrage cu căldura și lumina sa binevenită în lunile mai reci. Un șemineu din camera de zi este mai mult decât o simplă decizie arhitecturală. Focul este un ritual pe care îl adăugați casei și vieții dvs. Modificați aspectul sufrageriei pe măsură ce iarna se apropie. (Re)aranjați piesele de mobilier într-o schemă sociabilă, cu șemineul ca punct focal și adăugați straturi de cuverturi, pături și perne pe o canapea sau un fotoliu, pentru un plus de căldură și confort. Pentru a crea imaginea festivă a unui șemineu aveți nevoie doar de un pic de imaginație, câteva felinare, două-trei șosete festive și o ghirlandă superbă din brad natural. Nu vă mai rămâne decât să aprindeți șemineul, adică ledurile felinarelor, și magia începe! Dacă credeați că frunzișul de toamnă este doar pentru ideile coroniței de Crăciun, gândiți-vă din nou. O fotografie a frunzișului de sezon deasupra șemineului din camera de zi ridică privirea și face o declarație grozavă pe un șemineu. Ar trebui să evidențiați această perioadă superbă a anului, care să se simtă ca un plus natural în cameră. Abundența ramurilor veșnic verzi în această perioadă a anului nu poate fi decât plăcută, iar aspectul lor va înveseli atmosfera.
* Agățați o coroniță festivă, dar și o pictură – Împodobiți-vă camera de zi cu o coroniță verde rafinată pentru o interpretare naturală a decorului de iarnă. Coroana clasică poate fi adesea mult prea frumoasă pentru a fi lăsată afară la frig, așa că dacă decideți să expuneți una în interior, luând întotdeauna în considerare cum va fuziona aspectul său cu interiorul dvs. Picturile cu peisaje pitorești sunt cea mai mare provocare în decorarea sezonului de iarnă, întrucât induc o atmosferă minunată, dar sunt și evocatoare. Alegeți un model uimitor pentru a transforma cu adevărat o cameră de zi întunecată și pentru a capta atenția. Păstrați restul schemei în culori întunecate, slabe și capricioase pentru o senzație confortabilă, atmosferică. Pentru ca vremea rece de afară să nu-și facă simțită prezența (în interior), puteți schimba și alte lucruri din casă, mai ales în privința decorațiunilor și a lumânărilor, pe care să le aprindeți în serile târzii de iarnă, pentru a crea o atmosferă plină de romantism şi poezie. Chiar dacă florile reprezintă un element prezent aproape în fiecare casă, în timpul iernii ar trebui să optați pentru aranjamente specifice, cum ar fi coșurile de răchită cu ghinde sau conuri de brad, crenguțe de brad, vâsc și uleiuri esențiale cu arome de iarnă. Le puteți pune pe rafturi sau pe pervazul ferestrei. Instalațiile luminoase sunt accesibile și pot schimba instant atmosfera din spațiul de zi. Le puteți agăța de tavan, de-a lungul mobilei, de perdea sau pe pereți. Puteți alege albul pentru o variantă elegantă, sau luminile multicolore pentru o atmosferă mai distractivă.
* Folosiți o paletă de culori închise – Nu vă fie teamă să utilizați culori închise într-o cameră de zi mică și „mohorâtă”. Nu va fi niciodată ușor, așa că alegeți o culoare bogată și efectul poate fi cu adevărat transformator. Camerele orientate spre nord ar trebui vopsite într-o culoare închisă sau puternică, cum ar fi maro sau negru, pentru a le face mai intime, iar cele din partea de sud în culori mai deschise. Ideea este că acolo unde aveți întuneric ar trebui să aduceți culoare, căldură și bucurie. Considerat un neutru închis, maro-ul pământesc este temeinic, dar are și o eleganță cu adevărat sofisticată. Versatil, poate fi izbitor de unul singur sau poate permite altor nuanțe să coexiste la fel de mândre. Fiind policromatic, maro-ul se potrivește cu orice, dar în nuanțe mai profunde, foarte bogate, este extrem de priceput la „lingușirea” modelelor frumoase și bine creionate. Iarna cu paleta ei cromatică aduce cu sine schimbări și în designul interior, trendul mergând către o trecere de la culori deschise și puternice, către culori calde, mai temperate. Vedetele vor fi nuanțele de albastru, dar și de verde care rămâne în trend, dar, spre deosebire de anii trecuți, când verdele crud era lege printre designeri, acum accentul se pune pe nuanțe de verde închis. Accentele de verde închis fac atmosfera din casă mai plăcută, în lunile în care afară verdele dispare, înlocuit de cenușiul cerului de iarnă. În living verdele închis poate fi adus de accente în această culoare, perne deco, pături, draperii sau decorațiuni din sticlă colorată. Nuanțele pastelate de verde, NeoMint, vor putea fi folosite ca pete de culoare pentru un scaun sau pentru un fotoliu / balansoar pentru colțul de relaxare. Plafonul este al cincilea perete dintr-o cameră. Pentru a oferi spațiului un sentiment în plus de confort și intimitate, vopsiți tavanul într-o culoare puțin mai deschisă decât cea a pereților. Alte soluții ar fi tapetarea tavanului, adăugarea de elemente de stil arhitectonic sub formă de grinzi sau mulaje sau utilizarea unei vopsele decorative. Pentru tapet puteți alege dintr-o varietate de modele de iarnă, cu steluțe de zăpadă sau globuri, cu care puteți înviora parțial un perete sau un corp de mobilă.
* Acordați o importanță deosebită iluminatului – Cu interacțiunea lor delicată între funcție și formă, un living de iarnă va beneficia foarte mult de o schemă de iluminat decorativă bine executată. Luați în considerare modul în care lumina se schimbă pe parcursul zilei când vă gândiți unde să poziționați luminile pentru a crea cel mai mare impact. Gândiți-vă la sursele de lumină flexibile pentru diferite situații: o lampă de podea cu un braț pivotant este ideală pentru lectura de seară, în spatele unei canapele sau al unui fotoliu. Amintiți-vă că nuanțele și tonurile pot afecta starea de spirit a unei camere, așa că pentru un plus de ambianță, alegeți culori mai închise, care se vor simți mai capricioase și mai confortabile. Unul dintre cele mai vechi trucuri este să folosiți oglinzi pentru a maximiza lumina într-un living întunecos. O cameră orientată spre sud-vest beneficiază deja de multă lumină; ceea ce îi lipsește este doar atmosfera. Oglinzile ajută la proiectarea soarelui de iarnă în întreaga cameră și la amplificarea sentimentului de spațiu. Utilizați un finisaj cu aspect antic, atunci când lucrați la această scară. Iluminatul decorativ adaugă dramatism și reunește contemporanul și vechiul. Într-o sufragerie confortabilă, iluminatul cu lumină prea albă va fi interzis, dar nici atmosfera prea întunecată nu va fi potrivită pentru că va risca să creeze o cameră prea tristă. De mare efect vor fi modelele vintage din metale mixte, combinate cu nuanțe aurii, pentru un decor inedit și pentru a lumina serile de iarnă târzii.
* Un plus de confort pentru un living de iarnă – Decorarea casei pentru iarnă nu înseamnă neapărat schimbări majore și cheltuieli mari. Cu câteva mici schimbări și idei decorative puteți avea o casă asortată cu noul anotimp. Puteți să folosiți doar accente de culoare care să vă îndulcească decorul existent. Prima schimbare vizibilă a ambientului începe cu înlocuirea textilelor, de la draperii, la perdele, la cuverturi și perne ornamentale. Păturile din materiale groase și moi, pernele decorative în tonuri de cărămiziu sau bronz, vă vor asigura mai mult confort în zilele răcoroase de iarnă. Pernele decorative din lână sau catifea vor înveseli atmosfera și vor colora interioarele, dând acea notă personală de „bine ai venit acasă”. Alegeți culori în ton cu cele de afară și modele potrivite cu anotimpul, putând opta și pentru modele cu crenguțe de brad, fulgi sau globuri. Pentru mai multă căldură și intimitate, înghesuiți cât mai multe pernuțe pe canapea, iar pe una din cotierele fotoliului aruncați cu eleganță, un pled tricotat. Draperiile și covorul sunt elemente care își pun amprenta pe imaginea de ansamblu a livingului. Dacă în timpul verii, avem tendința să optăm pentru culori deschise, iarna ferestrele ar trebui înfrumusețate cu perdele sau draperii în culori care să filtreze lumina naturală, să ascundă vremea urâtă de afară și să confere o senzație de intimitate și căldură. În cazul în care alegeți să achiziționați perdele și draperii noi, alegeți nuanțe de verde închis, verde mentă, albastru, tonuri de auriu și arămiu, culori care vă vor aduce atmosfera de iarnă în casă. Dacă spațiul vă permite, puteți încerca o reconfigurare a mobilierului care să vă poată ajuta să creați spațiu pentru un fotoliu nou, pentru o băncuță tapițată sau pentru o măsuță de cafea. Un singur element nou așezat în locul potrivit vă va face să vă doriți să petreceți cât mai mult timp în „noua” locuință. Îmbrățișați senzația de căldură și confort în această iarnă, prin covoare pufoase care pot transforma instantaneu aspectul oricărui living. Întindeți un covor cu fir lung sau câteva bucăți de materiale mițoase prin locurile în care călcați desculți și o să aveți, cât ați clipi, o senzație nemaipomenită de bine. O altă sugestie bună pentru anotimpul rece o reprezintă covoarele din piele de animale și blana din imitație de piele si blană artificială.

Alte idei creative pentru un living confortabil
* Mizați pe lemn – Lemnul este materialul emblematic pentru interioare calde. Îl puteți picta, sublima cu lac, îl puteți lăsa în stare brută sau îl puteți pune în lumina reflectoarelor asociindu-l cu materiale mai șic si trendy precum marmura, alama sau cuprul. Livingul poate fi chiar un spațiu numai din lemn: o podea cu un parchet vopsit în alb, mobilier antic și mici obiecte decorative…
* Canapea, fotoliu sau puf – Un fotoliu relaxant pentru un moment de lectură, o bancă sau o canapea mare, într-un colț pentru un moment de relaxare sau un puf „aruncat” undeva lângă măsuța de cafea, ar putea fi de ajuns. Aceasta înseamnă confort și inspiră ospitalitate.
* Perete vopsit într-o culoare la modă – Pentru a crea o sufragerie mai încântătoare ca oricând, aveți la dispoziție mai multe opțiuni. Una dintre ele ar fi să aduceți o culoare la fel de șic pe o secțiune de perete care să pună în evidență întregul spațiu. Pentru iarna 2022, o nuanță apropiată de teracotă este de ajuns pentru a înnobila încăperea.
* Pariați și pe confortul pernelor – Pernele confortabile de pe o canapea sunt sinonime cu confortul. Pentru un living 100% confortabil, puteți alege materiale moi și calde (catifea, bumbac, lână). Modelele grafice cu franjuri vor anunța un stil mai original, în timp ce pernele simple vor fi un pentru un stil minimalist.
* Carourile – Adăugați câteva accente plăcute și confortabile livingului de iarnă, folosind carouri dedicate sărbătorilor în roșu și verde. Pot fi câțiva ciorapi în carouri agățați de mantaua șemineului, o ghirlandă luxoasă cu o panglică în carouri, o pătură sau o pernă aruncate pe canapea, sau chiar flori roșii și verzi. Nu uitați de Poinsettia, sau Floarea Crăciunului, care se potrivește de minune în mijlocul decorului în carouri.
* Living în culori surprinzătoare – De ce nu ați uita anul acesta de culorile tradiționale, simțindu-vă la fel de festiv?! O idee surprinzătoare pentru a decora livingul este să folosiți negru, verdele intens și un brad artificial alb. Tabloul de pe perete, ciorapii albi de lână atârnați deasupra șemineului, lumânările albe de pe masă și bradul incredibil de simplu și frumos decorat – toate creează un decor senzațional. Aduceți căldură și lumină în livingul dvs. cu o astfel de idee.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.idealhome.co.uk/living-room/living-room-ideas/winter-living-room-decorating-ideas-10-of-the-best-89509
https://www.homesandgardens.com/ideas/winter-living-room-ideas
https://bestlifeonline.com/cozy-home-winter/

42 Cool Ways To Cozy Up Your Living Room For Winter


https://www.homestolove.com.au/winter-ready-living-rooms-21383