2022. november 7.

Románia közel áll ahhoz, hogy gáztárolói 100 százalékosan telítettek legyenek

Mától kezdődően 3 milliárd köbméter gáz-tartalékkal rendelkezik az ország, ami azt jelenti, hogy a tárolók telítettségi szintje elérte a 97,7 százalékot. A hatóságok szerint ez biztosítékot jelent arra, hogy a téli hónapokban nem lesz fennakadás a gázellátásban.

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Roman Muşat beszámolt, hazánk jelenleg 700 millió köbméter gázzal többet raktározott el a tavaly ilyenkor. A többlethez jelentősen hozzájárult az a körülmény, hogy a nyáron megindult a gázkitermelés a Fekete-tengeri egyik lelőhelyről. A midiai gázprojekt fejlesztésének eredményeként hat hónap alatt fél milliárd köbméter földgázt termelnek ki.

A földgáz-kitermelés növelésével párhuzamosan nőtt a szénkitermelés mennyisége is. George Niculescu, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára szerint ez azt jelenti, hogy a téli hónapokban a távfűtés zökkenőmentes és az előírt paramétereknek megfelelő szolgáltatása biztosított lesz, feltéve, hogy az időjárás az évszaknak megfelelően alakul.

Egyébiránt a meteorológusok a ma kezdődő hétre is enyhe időt jósolnak. Kevés csapadékra csak az ország délnyugati részén lehet számítani. Szerencsés fejleménynek nevezhető az, hogy a felerősödő szél nyomán nőtt a szélerőművek áramtermelése is. (Radio România Actualităţi)

Ötszörösére nőtt a fotovoltaikus napelemek felszerelése iránti kérvények száma az év első kilenc hónapjában

A román állampolgárok közel fele tervezi azt, hogy a jövőben villanyáram-szükségletének legalább egy részét ilyen napelemek felszerelése révén fedezi – derült ki az E.ON Románia cég felméréséből. A fotovoltaikus napelemek révén a villanyszámla összege akár 90 százalékkal is csökkenhet. A tanulmány azt is megállapította, hogy jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik napelemeik áramtermelésével csatlakoztak az áramszolgáltatók hálózataira, így egyszerre termelők és fogyasztók is lettek. A cég becslése szerint az év végéig ez utóbbiak száma négyszer akkora lesz, mint 2022 első négy hónapjában volt. (RADOR Hírügynökség)

46 illegális bevándorlót fogtak el a határrendészet emberei

A menekültek két Magyarországra tartó kamionban rejtőztek el A határrendőrség tájékoztatása szerint 38 személyt a nagylaki határátkelő-helyen tartóztattak fel. Ők egy olyan kamionban bújtak el, amelyet egy török gépkocsivezető vezetett és a papírjai szerint fémrudakat szállított Lengyelországba. További nyolc illegális bevándorlót a varsándi határátkelőnél fedeztek fel egy olyan kamionban, amelyet egy román állampolgárságú személy vezetett és tisztítószereket szállított. A bevándorlók Szíriából, Nepálból, Sri Lankáról és Bangladesből érkeztek. (Radio România Actualităţi)

Épületek felújítására kötött szerződést a Fejlesztési Minisztérium

Nicolae Ciucă miniszterelnök és az Európai Bizottság küldöttjének jelenlétében írt alá Cseke Attila fejlesztési miniszter újabb 12 finanszírozási szerződést. A szaktárca a helyreállítási alapból támogatja a kórházak, iskolák és tömbházlakások földrengésbiztossá és energiatakarékossá tételét – írta ma az RMDSZ Tájékoztató.

Többek között Szovátán, Kolozsváron és Besztercén hőszigetelnek tömbházlakásokat, illetve földrengésbiztossá tesznek egy fővárosi szülészetet, energiatakarékossá egy Olt megyei kórházat és egy Neamț megyei iskolát. A támogatás összértéke 1.402.767.238,52 lej. (RADOR Hírügynökség)

A parlament napirendjén szerepel a tűzifa árát befagyasztó sürgősségi kormányrendelet módosítása

A jogszabályon a képviselők már ezen a héten szeretnének változtatni azért, mert a hatósági ár bevezetését követően még az erdőségekkel körülvett hegyvidéki településeken is eltűnt a piacokról a tűzifa. A koalíció pártjai ezért úgy döntöttek, hogy feloldják a hatósági árat és helyette értékjegyeket adnak a rászoruló lakosoknak, amelynek révén elérhetőbbé válik számukra a tűzifa beszerzése. Tánczos Barna, környezetvédelmi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy biztos abban, hogy a parlamentben megtalálják a legjobb megoldást a sürgősségi kormányrendelet hiányosságainak a korrigálására. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin