2022. november 8.

Növekszik az üzemanyag ára az elmúlt hónaphoz viszonyítva

Jelenleg Románia a nyolcadik legolcsóbb ország az Európai Unióban, ami a benzin és a hatodik, ami a gázolaj árát illeti. A benzin ára 7,7, a gázolajé pedig 6 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban. A normál benzin – a kormány 50 banis támogatásának beszámítása után – ma Bukarestben 7,13 és 7,28 lej közötti áron vásárolható meg, míg a gázolaj literenkénti ára 8,51 és 8,63 lej között ingadozik. (Radio România Actualităţi)

Nicolae Ciucă arra kérte a minisztereket, hogy találjanak megoldást az Országos Helyreállítási Terv célkitűzéseinek megvalósítására

Erre azért van azonnali szükség, mert csak ebben az esetben nyújthatja be Románia igényét az EU helyreállítási alapjából neki járó pénz második részletének lehívására. A miniszterelnök hozzátette, hogy hazánk már 6,35 milliárd eurós támogatást kapott a válságkezelő alapként létrehozott pénzből. Tegnap a kormányfő jelenlétében 12 – összesen 1,4 milliárd lej értékű – szerződést írtak alá különböző középületek felújítására, földrengés-biztossá tételére és hőszigetelésére.
A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a célkitűzések között szerepel a szolgálati nyugdíjra vonatkozó szabályozás olyan értelmű módosítása, hogy annak összege ne haladja meg a fizetés mértékét. Egyébként ezekben a napokban a kormány vendége az Európai Bizottság azon küldöttsége. Velük szakértői szinten folynak a tárgyalások az ország vállalásainak teljesítéséről. (Radio România Actualităţi)

Csökkent az állampolgárok bizalma a hazai intézményhálózatban, a NATO-ban és az Európai Unióban

A megkérdezettek 74 százaléka úgy véli, hogy jobb az Európai Unióban, mint azon kívül – derült ki a LARICS Szociológiai Kutatóközpont felméréséből, amelyet a Politikatudományok és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetével és a Román Akadémiával partnerségben készítettek el.
Ugyanakkor az állampolgárok bizalma az elmúlt évben mért értékhez viszonyítva csökkent úgy a hazai intézményrendszerben, mint a NATO-ban és az EU-ban, de még így is megállapítható, hogy az ország lakosságának többsége egyértelműen elkötelezett a nyugati és a páneurópa értékek mellett. A felmérés készítői úgy vélik, hogy az adatok érthetőek két évi világjárvány, majd egy átfogó háború kirobbanása után. A tanulmány alapján megállapítható, hogy még a hagyományosan magas bizalmi indexszel rendelkező intézményekbe vetett elkötelezettség szintje is csökkent. Az Egyházban tavaly még a lakosság 71 százaléka bízott, az idén már csak 65 százalék állította ugyanezt.. A hadsereg bizalmi indexe 87-ről 66,4 százalékra esett vissza. A megkérdezettek kétharmada optimista az EU rövid távú jövőjét illetően és 78 százalékuk bízik abban, hogy az Egyesült Államok támogatja a kelet-európai országokat.
A lakosság mindössze tíz százaléka gondolja úgy, hogy a jövőben az Európai Uniónak meg kell szűnnie. Arra a kérdésre, hogy abban az esetben, ha Romániát katonai támadás érné, a válaszadók egyharmada azt mondta, hogy részt venne az ország védelmében, egy harmaduk bizonytalan és a maradék egyharmad megpróbálna elmenekülni a családjával együtt. (RADOR Hírügynökség)

További állatokat kell elpusztítani a sertéspestis miatt

Mintegy 18 ezer sertést kell levágni egy Temes megyei farmon, miután újabb afrikai sertéspestis-gócot fedeztek fel. A legnagyobb romániai sertéshús-termelő farmján 42 ezer állatot tartanak és ha újabb fertőzés nem jelentkezik a hizlaldában, a többi állat megmenekülhet. A Temes megyei farmon múlt hónapban is felütötte fejét az afrikai sertéspestis, akkor majdnem 40 ezer sertést kellett levágni. November elején az országban 47 aktív afrikai sertéspestis-góc volt – közölte az Országos Állategészségügyi Hatóság.(RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin