Comunicat de presă: Precizări ale Ambasadei Franţei în România şi ale Misiunii AIGLE

În urma articolelor apărute în media, Ambasada Franţei în România şi misiunea AIGLE doresc să facă următoarele precizări:

Amintim că decizia de dislocare a trupelor franceze a fost luată foarte rapid. Anunţul preşedintelui Emmanuel Macron a fost făcut pe 25 februarie iar pe 28 februarie, la patru zile de la invazia rusă în Ucraina, Franţa a desfășurat batalionul « Spearhead » al Forței de Reacție Rapidă a NATO, în cadrul misiunii AIGLE.

Format din 500 de militari, batalionul a fost inițial dislocat la baza „Mihail Kogălniceanu”, situată la Constanţa, la aproximativ o sută de kilometri de granița cu Ucraina. Totuşi, în scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca soluția care oferea cele mai multe garanții pentru menținerea unei prezențe militare NATO pe termen lung.

Pe 2 mai 2022, detașamentul de geniu a început lucrările de dezvoltare a bazei de la Cincu, astfel încât să poată găzdui între 800 și 1.000 de militari până la finalul anului.

Construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază a impus condiţii de viaţă rudimentare militarilor francezi, însă aceste lucrări sunt în curs de finalizare. Dificultăţile de la începutul misiunii au fost depăşite în prezent, iar condiţiile de viaţă ale soldaţilor francezi de la baza militară Cincu au evoluat pozitiv în aceste şase luni.

Niciun fel de plângere formală privind condiţiile de viaţă din baza Cincu nu a fost formulată de militarii francezi până la această dată.

Franţa a asumat responsabilitățile privind camparea, alimentaţia militarilor și alte servicii la baza din Cincu, conform procedurilor aliate, iar România, în calitate de ţară gazdă, a pus la dispoziție toate elementele solicitate de partea franceză.

De la instalarea misiunii AIGLE în România, presa a fost mereu invitată să facă reportaje în această bază, în cadrul evenimentelor de tip „media day” sau individual, iar comunicarea a fost în permanenţă deschisă.