În Camera Deputaților au avut loc dezbateri asupra ordonanței de urgență privind decarbonizarea sectorului energetic

Dezbateri aprinse au avut loc astăzi în Camera Deputaților asupra ordonanței de urgență privind decarbonizarea sectorului energetic. Toate amendamentele depuse de opoziție au fost respinse, așa cum s-a întâmplat ieri și în comisiile de specialitate. Camera Deputaților este for decizional în acest caz, transmite Cătălin Purcaru.

Reporter: Uniunea Salvați România a acuzat coaliția majoritară că, în plină criză economică, închide minele din România fără să pună în loc alte capabilități. Deputații USR au atras atenția că sunt fonduri europene de 1,4 miliarde de euro pentru a deschide noi capacități de producție a energiei, bani pe care Guvernul trebuie să-i atragă.

Tot din opoziție, liderul AUR, George Simion, a afirmat că trebuie păstrată varianta sustenabilă a minelor până la momentul înlocuirii cu o altă formă de producere a energiei.

George Simion: Închiderea termocentralelor, închiderea minelor și închiderea carierelor, care nici măcar nu este prevăzută în PNRR, nu este nimic altceva decât un asasinat economic. După multe alte guverne care au închis activitatea în Valea Jiului, care au închis încălzirea noastă pe cărbune, vă faceți vinovați, prin votul de astăzi, pe repede înainte, de asasinarea economiei naționale.

Reporter: Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, a precizat că este importantă atragerea banilor din PNRR, dar și asigurarea prelungirii închiderii minelor și înlocuirea lor cu energie verde.

Alfred Simonis: În urma negocierii pe care actualul guvern a făcut-o cu Comisia, toate aceste mine nu se mai închid în 2023-2024, se închid în 2026, 2030, chiar 2032, unele dintre ele. Deci, noi, practic, astăzi îmbunătățim ceea ce dumneavoastă aţi făcut în PNRR. Fără această îmbunătățire, pierdem 2,8 miliarde de euro.

Reporter: Decarbonizarea sectorului energetic este un jalon prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență și își propune să elimine etapizat cărbunele din mixul energetic până în anul 2032./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 noiembrie