Mihailo Podoliak, despre posibilitatea începerii negocierilor de pace după recucerirea Hersonului

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că este puțin probabil ca eliberarea Hersonului de sub ocupaţia trupelor ruse să devină un motiv direct pentru începerea negocierilor dintre Ucraina și Rusia.

Cu toate acestea, Podoliak a subliniat că acest pas (eliberarea Hersonului, n.r.) ar fi un semnal direct pentru începerea unor negocieri dintr-o poziție de forță, în care Kievul să poată cere ca ocupanții să părăsească teritoriul Ucrainei. Abia acela va putea fi considerat motiv de reluare a procesului de negociere – consideră consilierul. „Există o poziție oficială stabilită de președintele Zelenski. Este o poziţie foarte clară. Nu este despre Herson, Luhansk sau Donețk, ci despre faptul că, pe teritoriul legal al Ucrainei, pe teritoriul de jure al Ucrainei – și acesta este întregul teritoriu, inclusiv teritoriile ocupate – nu poate exista o enclavă pro-rusă. Pentru că aceasta nu ar fi o poziție de negociere. Pentru că acest lucru va cauza doar o povară suplimentară asupra procesului care va urma după negocieri” – a explicat consilierul.

Mihailo Podoliak este de acord că, atunci când, de exemplu, va fi eliberat Hersonul sau chiar Luhanskul ori Doneţkul sau partea ocupată a regiunii Zaporijjia, se va putea vorbi despre o poziție de forță. „Atunci, da, desigur, Ucraina va putea spune: vă propunem să părăsiți întregul teritoriu în 72 sau 96 de ore, să vă retrageți toate forțele armate. Da, poate exista o astfel de poziție de forță. Dar, oricum, aspectul cheie este că forțele de ocupație ruse trebuie să înceteze să mai fie pe teritoriul Ucrainei și gata. După aceea, poate fi orice proces de negociere” – a mai menţionat Podoliak.

Anterior, RBC a scris că Statele Unite și NATO nu exclud începerea discuțiilor de pace privind războiul din Ucraina, dacă armata ucraineană recucereşte Hersonul./sdan/schelaru

Agenția de presă RBC – 8 noiembrie