Zaharova: Rusia este deschisă unui dialog cu Statele Unite

‘Rusia și Statele Unite menţin contactele pe anumite chestiuni punctuale legate de aspectele urgente și nu într-un format complet al relațiilor bilaterale. Moscova nu se opune unor dialoguri reciproc avantajoase cu Washingtonul’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, în direct la emisiunea Soloviev Live.

”Voi spune ceea ce am spus mereu că menținem – să le numim – contacte pe anumite chestiuni punctuale cu Statele Unite ale Americii cu privire la acele probleme care necesită menţinerea lor. Suntem deschiși oricărui tip de dialog reciproc avantajos, care reprezintă interesul nostru reciproc”, a mai declarat Zaharova.

Potrivit unui reprezentant al MAE rus, aceste contacte ”nu au legătură cu conceptul de relații în format complet, iar poziția (Rusiei – nota Kommersant) este bine cunoscută în Statele Unite ale Americii”.
Pe 7 noiembrie, fiind întrebat la o conferinţă de presă despre negocierile confidențiale dintre Rusia și Statele Unite, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a răspuns că ”ziarele anglo-saxone publică o mulțime de ştiri false”.

Pe 8 noiembrie, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a confirmat convorbirile dintre Moscova și Washington cu privire la reducerea riscului de utilizare a armelor nucleare. The Wall Street Journal și Reuters au scris despre convorbirile dintre consilierul prezidențial rus, Iuri Uşakov, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, cu consilierul prezidențial al SUA pentru securitate națională, pe tema ‘protecției împotriva riscului de escaladare’ și a dorinței țărilor de a relua contactele.

www.kommersant.ru – 8 noiembrie