Noaptea de Cristal

Pe data de 9 noiembrie 1938 regimul nazist a declanșat o vastă operațiune în Germania,  împotriva evreilor, vizând, pe lângă oameni, clădirile private și cele considerate sacre (sinagogile).

Operațiunea, rămasă în istorie sub denumirea de Noaptea de Cristal (Kristallnacht) sau Noaptea Sticlei Sparte, a durat mai multe zile, iar în acest timp, 300.000 de evrei au fost arestați iar proprietățile acestora au fost distruse. Termenul de Noaptea Sticlei Sparte a fost un eufemism inventat de naziști, din cauza trotuarelor pline cu cioburi rezultate din distrugerea clădirilor.

Toții evreii care au fost arestați au fost trimiși în lagăre de concentrare, iar proprietățile acestora au fost confiscate. Violenețele au continuat inclusiv a doua zi, pe 10 noiembrie, iar în alte zone ale Germaniei chiar și zilele care au urmat.

Pogromul împotriva evreilor a fost declanșat de un incident desfășurat pe data de 7 noiembrie la Paris, când un evreu polonez, Herschel Grynszpan, în vârstă de 17 ani l-a împușcat mortal pe Ernst vom Rath, un diplomat care a lucrat la ambasada celui De-al Treilea Reich la Paris. Herschel Grynszpan ceruse insistent anterior să discute cu un reprezentant al ambasadei, după ce a aflat faptul că regimul nazist i-a deportat familia în Polonia, apoi a făcut gestul extrem, împușcându-l pe Rath. Cetățeanul polonez a fost prins la scurtă vreme, iar investigația din epocă a scos la iveală faptul că Herschel și Rath nu s-au cunoscut înainte, iar această tentativă nu a fost strict îndreptată împotriva lui Rath.  În 1942, la doi ani după ce Parisul a fost cucerit de regimul nazist, actele au fost falsificate  și motivul a fost folosit pentru a putea întări propaganda nazistă împotriva evreilor.

În momentul în care Fuhrerul Adolf Hitler a aflat de  acest incident, l-a trimis pe doctorul său, Karl Brandt, alături de  chirurgul Georg Magnu, pentru a-i salva viața lui Rath. Aceștia nu au putut face însă nimic, iar Rath a murit pe data de 9 noiembrie, zi în care a fost începută Noaptea de Cristal. Adolf Hitler a fost prezent la înmormântarea diplomatului, alături de Joseph Gobbels,  ministrul propagandei din 1933. Gobbels a văzut în moartea lui Rath o oportunitate de acțiune pentru regimul nazist împotriva evreilor, prin urmare, el l-a informat pe Hitler și a pus la cale un  plan propagandistic pentru incitarea la ură a cetățenilor germani împotriva evreilor și a răspândi și mai puternic politica antisemită.

Pe data de 9 noiembrie, simultan cu decesul lui Rath, regimul a declanșat Noaptea de Cristal.

Desfășurare

La orele 21:00,  Heinrich Muller, șeful serviciului secret Gestapo,  a expediat telegrame circulare către toate unitățile de poliție prin care au fost informați faptul că vor avea loc acțiuni împotriva evreilor, în special sinagogilor pe tot teritoriul Germaniei. Alături de poliție, pompierii au primit ordin să nu intervină în sinagogi și să le lase să ardă.  Singură permisiune acordată a fost de a interveni doar dacă flăcările ar fi afectat un arian.

La finalul a două zile și nopți, 1000 de sinagogi au fost arse sau distruse, iar protestatarii adepți ai nazismului au vandalizat și jefuit aproximativ 7500 de companii comerciale evreiești. 91 de evrei au fost uciși. Un raport întocmit de poliție a arătat faptul că atacatorii au fost de cele mai multe ori vecini sau apropiați ai evreilor, care i-au cunoscut pe aceștia foarte bine. Au fost vandalizate cimiterele evreiești, spitale, școli și locuințele ale acestora. Dintre cei 300.000 de evrei arestați, 30.000 au fost bărbați, persoane între 16 și 60 de ani. Lagărele de concentrare Dachau, Buchenwald și Sachsenhausen au fost extinse. În urma finalizării pogromului, naziști au înăsprit politicile împotriva evreilor, fiind interziși din 15 noiembrie în școli, pentru ca autoritățile naziste să introducă o politică de acces special pentru evrei în zone publice, la finalul lunii noiembrie, iar ulterior evreii să fie interziși în aproape toate locurile publice.

Întrucât afacerile și construcțiile evreilor au avut asigurări, statul nazist a încasat banii din asigurările lor și a impus o amendă de 400 de milioane de mărci pentru comunitatea evreilor, întrucât aceștia au fost acuzați de conspirație împotriva guvernării naziste. Totodată, au fost siliți să curețe tot ce s-a ales din distrugerile Nopții de Cristal.

Lagăre de concentrare

În noiembrie 1938, 10.000 de evrei au fost trimiși din Berlin, Hamburg, Mecklenburg și Pomerania în lagărul de la Sachsenhausen. Aproximat 450 de evrei au fost executați în interiorul acestui lagăr, iar cei care au reușit să identifice o modalitate de evadare din țară au fost lăsați să părăsească Germania. Pe durata regimului nazist, evreii au fost asociați cu teoriile conspiraționiste, puse în practică de acesta. Pentru a putea oferi un vinovat opiniei publice pentru dezastrul din Primul Război Mondial și criza economică, Adolf Hitler a ales să lovească puternic în comunitatea evreilor.

Considerate în mare măsură drept punctul de cotitură pentru escaladarea politicilor și a sentimentelor antievreiești din Germania nazistă, evenimentele din Noaptea de Cristal nu au atras sprijin major din partea guvernelor aliate împotriva naziștilor și nici nu au stimulat acceptarea refugiaților evrei de către alte țări. În vara anului 1939, refugiaților de la bordul navei MS St Louis li s-a refuzat intrarea în Statele Unite, Canada și Cuba. Nava, cu 900 de persoane la bord, a revenit în cele din urmă în Europa, în iunie. Majorității refugiaților li s-a oferit azil în Franța, Belgia și Olanda. Istoricii estimează că majoritatea celor de la bord au fost uciși în cele din urmă la Auschwitz după invadarea acestor țări.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

https://www.history.com/topics/holocaust/kristallnacht

https://www.britannica.com/event/Nazism

https://www.ushmm.org/collections/bibliography/kristallnacht

https://www.jstor.org/stable/41211491

https://www.history.com/news/kristallnacht-started-when-this-diplomat-was-murdered-in-cold-blood

https://aboutholocaust.org/ro/facts/ce-a-fost-kristallnacht

RADOR – 9 noiembrie